Hasnyálmirigy CT lelete: sorvadó hasnyálmirigy?

Tisztelettel kérdezem, mivel nemcsak aggódom, de el is vagyok keseredve, ugyanis CT leletem szerint a pancreas nem szélesebb, inkább sorvadt, máj kissé nagyobb, epetágulat nem figyelhető meg, epehólyagban kő nem ábrázolódik. Mi okozhatja a hasnyálmirigyem sorvadását? Ebből hasnyálmirigy tumor, rosszindulatú daganat, rák is lehet?

Annak ellenére, hogy soha nem dohányoztam – 35 évig munkahelyi passzív dohányosként mégis -, nem fogyasztottam, ma sem fogyasztok alkoholt, mindig kerültem a zsíros, nehéz ételeket, pörköltöt, zsírban sülteket gyerek korom óta nem eszem, sem füstölt húst, kolbászféléket, disznó, szárnyas zsírokat, vajat, még kávét sem iszom, és nem szeretem az édességet, édes dolgokat, tésztákat. Napi 2 zsemlét v. másfél szelet kenyeret eszem, naponta 4-szer étkezem (leves, főzelék, tojás, natúr hús vagy üresen), ebből egyik étkezésem 1 db gyümölcs.

A jobb vesében eho szegény adenoma, balban 16 mm-es cysta van és naponta 1 1/2-2 liter vizet vagy szénsavmentes ásványvizet fogyasztok.

Gyógyszereim: Nexium, Motillium, Venter (mivel a gyomor fornixának 95 mm hosszú szakasza a mellüregben helyezkedik el, rekeszizomsérv, nyelőcsőfekély, vastagbél divertikulosis).

Az, hogy a hasnyálmirigyet sorvadtabbnak (vagyis valószínűleg a szokásosnál kisebbnek) írják le a CT-n, nem jelent daganatot, rákot.

A vesékben látható adenoma (ami egy jóindulatú daganat) gyakori melléklelet, amióta gyakran történnek különböző okból CT vizsgálatok (korábban nem tudtunk ezekről az elváltozásokról). Időszakosan kontrollvizsgálat szükséges ultrahanggal, esetleg CT-vel, hogy nem növekszik-e.

A veseciszták az életkor előrehaladtával jelennek meg egyre nagyobb számban, ezek sem rosszindulatú elváltozások.

Összességében e levelében a CT lelettel kapcsolatos adatok nem adnak okot elkeseredésre.

Kapcsolódó cikkek:
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját
Eredmények a hasnyálmirigy-gyulladás kutatásában
Sokáig lappanghat a hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Hasnyálmirigyrák
Daganatok jellemzői
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Meg kell mondani a bajt?

Top