Hasnyálmirigy farok daganat

Édesapámnál egy hasi ultrahang során mintegy teljesen véletlenül találtak a hasnyálmirigy farok részén egy 21 cm(!) nagyságú daganatot. Sebészeti konzílium után CT, majd szövettani vizsgálatot kértek, aminek eredménye még nem érkezett meg. Végeztek gyomor- és vastagbéltükrözést, aminek eredménye negatív. Édesapámnak semmiféle panasza nincs, nem fogyott, nem sárgult be, emésztési gondjai nincsenek, vérképe, általános állapota jó. Ennek ellenére nem vállalták a műtétet a sebészeten.

Kérdésem az, lehetséges-e, hogy ekkora méretű rosszindulatú daganat nem okoz semmiféle panaszt, ill. előfordulhat-e, hogy jóindulatú elváltozásról van szó? És nem értem azt sem, hogy szövettani eredmény nélkül miért álltak el a műtéttől? Mit lehet ebben az esetben tenni?

A hasnyálmirigy farok részén, vagyis a has bal oldalában lévő daganat önmagában nem okoz sárgaságot (ellentétben a hasnyálmirigy fej, vagyis a has jobb oldalában, a máj előtt található hasnyálmirigy daganattal, amely elzárhatja az epe elfolyását az epehólyagból és a májból, ezáltal okozva sárgaságot).

Az mindenesetre szokatlan, hogy egy ilyen valóban szokatlanul nagy daganat mellett ne legyen édesapjának panasza. Ezért is fontos lesz a szövettani (vagy citológiai) vizsgálat eredménye. Lehet, hogy a műtétet azért nem vállalták, mert esetleg valamely vizsgálat távoli áttétre derített fényt (tüdőben, májban, stb.). Amennyiben a sebészeti konzílium során leírták, hogy miért nem javasolják a műtétet, akkor a konzíliumi papíron ennek valószínűleg van írásos indoka is.

Amikor a citológiai vagy szövettani eredmény rendelkezésre áll, akkor tudják átbeszélni részletesebben a teendőket az addigi kivizsgálást irányító orvossal. Amennyiben nem műtétre kerül sor, valóban rosszindulatú a daganat, s valóban hasnyálmirigyrákról van szó, akkor valószínűleg onkológushoz irányítják édesapját, akitől szintén kaphat felvilágosítást a teendőkről. Amennyiben mindezt követően még nem egyértelmű a terápiás döntés az Önök számára, a leleteket megkonzultálhatják háziorvosukkal vagy kérhetnek egy másik onkológustól/onkológiai centrumtól felvilágosítást, úgynevezett másodvéleményt.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Fájdalomcsillapítás
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top