Hasnyálmirigy panaszok (jelige: mi a betegségem?)

5 éve műtöttek epekő miatt, akkor rá egy hétre hasnyálmirigy gyulladásom volt. Meggyógyultam. Most áprilisban begörcsöltem. UH, ill.CT térfoglaló folyamat lehetőségét is felvetette a hasnyálmirigy gyulladás mellett.

Múlt hónapban MR vizsgálat eredménye: az intrahepaticus epeutak mérs. tágabbak. A pancreasfej mögött a vesehillussal és a májkapuval érintkező tágult lekerekített üregrendszerű vese képét utánozó cystosus képlet ábrázolódik, solid parenchymával övezve, mely a pancreasfejjel csak összefekszik, egyenetlen köteges felszinű. A jobb vese ventrális conturjától nem választható el. A cystosus képlettől distal irányba húzódó 48 mm hosszú, 8 mm tág tubuláris képlet követhető. A laborvizsgálat: negatív. Az urológia elküldött. A sebészet ERCP vizsg. jav., amit nem vállaltak.

Jelenleg nem tudom kihez forduljak, és egyáltalán mi a bajom?

Egyetlen lelet alapján, amely ráadásul viszonylag szokatlan leírást tartalmaz, mi sem tudjuk megmondani, hogy pontosan mi baja. Az, hogy az intrahepatikus, vagyis májon belüli epeutak tágultabbak, arra utal, hogy a májkaput valamilyen képlet elfoglalja, így gátolja/blokkolja a májból az epe elfolyását a patkóbél irányába. Azt, hogy az urológia milyen véleményt adott, illetve, hogy az ERCP-t ki és hol nem vállalja, nem derül ki leveléből.

A leleteket azzal az orvossal lenne praktikus átbeszélnie, aki összefogta a kivizsgálását, és esetlegesen a többi leletet, kiegészítő képalkotó vizsgálatot és szakvéleményt is részletesebben ismeri, illetve dönthet az esetlegesen szükségessé váló további vizsgálatokról.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Daganatok jellemzői
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top