Hasnyálmirigydaganat lefolyása

82 éves sportos, fiatalos nagypapám nem érezte jól magát mostanában, így elment orvoshoz, aki kezdetben májgyulladásra gondolt. Ma Édesanyám beszélt a kezelőorvossal, aki közölte, hogy a jövő karácsonyt nem éli meg, mert hasnyálmirigydaganata van, de lehet, hogy csak 2-3 hónap.

Borzasztó a tudat, és azt sem tudjuk hogyan közöljük. Azt tudja, hogy valószínű rák, de hogy ilyen gyors lefolyású az orvos szerint, azt nem. Holnap még CT-t csinálnak, de nem is értem miért, ha a doktornő ilyen biztos benne. Vagy még van remény?

Kérdésem az lenne, ami a legfontosabb, hogy milyen lefolyású ez a betegség? Fájdalmas lesz Neki? Hamar ágynak esik? Vagy még csinálhatunk közös programokat? Meddig tud járni? Most is vékony, még várható fogyás? Szenvedni fog, vagy van esély rá, hogy egyik nap nem ébred fel?

Kérem segítsen, mert nagyon fáj, hogy ez történik velünk és nem tudjuk mire számíthatunk.

Természetesen mi sem tudjuk megjósolni, hogy hogyan alakul a betegség lefolyása. A CT vizsgálat megmutathatja, hogy valóban a hasnyálmirigy daganatáról van-e szó, a környező nyirokcsomók daganatosan megnagyobbodtak-e, illetve van-e májáttét és milyen kiterjedtségű, van-e a hasban ascites (hasvízkór). Ezek az adatok adnak felvilágosítást a betegség mostani állapotáról, esetleg arról, hogy műthető-e a folyamat (mert leveléből nem derül ki, hogy vannak-e biztosan áttétek).

Amennyiben műtétre nincs lehetőség (ez gyakran előfordul hasnyálmirigyrák esetén), és rendelkezésre áll a szövettani-citológiai eredmény, tekintettel a nagyapja sportos, fiatalos állapotára, el lehet dönteni, hogy van-e lehetőség kemoterápiás kezelésre a folyamat lassítása érdekében. Ezt a döntést természetesen befolyásolják az esetlegesen fennálló egyéb betegségek, illetve az, hogy a beteg beleegyezik-e a kezelésbe. A kezelés ebben az eredben rendszerint azt célozza, hogy lassabban szaporodjanak a daganatsejtek, lassuljon az állapotromlás.

A jelenleg rendelkezésre álló leletekről, illetve a majd megérkező leletekkel kapcsolatban az információ közlése elsősorban a kezelőorvos feladata, aki a beteggel meg szokta beszélni a leleteket, és a szükséges/lehetséges teendőket.

Nem tudjuk megmondani, meddig tud járni, és mikor esik ágynak a nagypapája. A rákbetegségre azonban nem jellemző, hogy „egyik nap nem ébred fel” a beteg, sokkal inkább a leépülés a reális, ennek mértéke és gyorsasága azonban betegenként és betegségenként eltérő. Idős életkorban gyakran lassabban terjednek a rosszindulatú betegségek. Fájdalomcsillapításból nagyon sokféle lehetőség áll ma már rendelkezésre, egymásra épülő erősségű gyógyszereket, kiegészítő (úgynevezett adjuváns) fájdalomcsillapítókat is lehet alkalmazni. Általában egy tartós hatású fájdalomcsillapítót állítanak be, és emellett ellátják a beteget gyorsan felszívódó fájdalomcsillapító tablettával, amelyet akkor vehet be, ha hirtelen úgynevezett áttörő fájdalom jelentkezik.

Akármilyen is legyen a betegség lefutása, akkor is fontos, hogy együtt töltsék azt az időt, amit egyébként is együtt töltöttek volna, illetve annyival többet, amennyit a nagypapája igényel. A betegek számára nemcsak testileg, hanem lelkileg is kihívásokkal teli időszak a rákbetegséggel való küzdelem, illetve az azzal való együttélés, nagyon fontos, hogy ebben milyen családi környezetre számíthatnak.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Fájdalomcsillapítás
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top