Hasnyálmirigyrák 34 évesen?

34 éves nő vagyok, irodai munkát végzek, káros szenvedélyem nincsen. Pár hónapja bal bordaív alatti enyhe fájdalmat érzek. Az étvágyam nem változott, de az utóbbi pár hónapban fogytam kb. 3 kilót (annyit változtattam az étkezési szokásaimon, hogy nagyjából ugyanazt az ételmennyiséget nem három, hanem öt étkezés során eszem meg). A székletem is változott, néha kemény, néha viszont egészen pépes és ragacsos (nem tudom, ezt hívják-e zsírszékletnek). A színe is világosabb (általában is világosabbnak tűnik, de főleg akkor, mikor hígabb, szinte egészen mustár színű).

Többször is észleltem, hogy mintha emésztetlen ételdarabok lennének benne. Gyakran puffadok is, de a gázok nem távoznak rendesen. Ezek így önmagában is kissé ijesztőek, de igazán az aggaszt a dologban, hogy ugyancsak a bal oldalon fáj a hátam is, néha fekvő helyzetben is.

Tudom, hogy az emésztési problémákat okozhatja akár a stressz is (én sajnos eléggé túl vagyok terhelve az utóbbi hónapokban és elég stresszesen élek) és tudom, hogy a hátfájást pedig okozhatja akár az állandó ülőmunka is, tehát lehet, hogy két különböző, egymástól független problémával állok szemben, de én mégis azon aggódom, hogy esetleg mégiscsak összefüggenek, és talán a hasnyálmirigyemmel van probléma.

Tudom, hogy veszélyes dolog az internetről öndiagnosztikát végezni, de nagyon megijesztett, mikor rákerestem azokra a tünetekre, amik nekem vannak (bal bordaív alatti fájdalom, hátfájás, ragacsos/világos széklet) és rögtön a lehető legrosszabbat, a hasnyálmirigyrákot dobta ki.

Novemberben voltam hasi ultrahangon és vérvételen, akkor mindent rendben találtak. Nehéz erre „látatlanban” válaszolni, de van reális esélye, hogy esetleg tényleg hasnyálmirigyrákom van ilyen fiatalon?

A statisztikai adatok mindig tájékoztató jellegűek, egy betegség megjelenését teljesen sosem lehet kizárni, előfordulhat jóval korábban is az átlagosnál. Ugyanakkor a hasnyálmirigyrák leggyakrabban 50 év felett fordul elő, a betegség észlelésekor az érintettek átlagéletkora 60-65 év körül mozog. A legfontosabb kockázati tényező az életkor és az alkohol. A betegség a férfiak körében gyakrabban fordul elő, mint nők között.

Az ultrahanggal egy nagyobb hasnyálmirigy-daganatot nagy valószínűséggel észre lehet venni. Az Ön által felsorolt tüneteket számos más betegség is okozhatja. Ha feltétlenül a potenciálisan súlyos betegségek közül akarunk válogatni, a székelési szokások megváltozása hátterében állhat például vastagbélrák vagy végbélrák is. A normális laboreredmény önmagában nem zárja ki valamely rosszindulatú betegség fennállását, sokszor a daganatos betegeknek is normális a laboreredménye.

De számos olyan betegség is van, amely nem rosszindulatú, s okozhatja az Ön által felsorolt tüneteket. Ha panaszai a korábbi vizsgálatoknál újabb keletűek, illetve rosszabbodó jelleget mutatnak, mindenképpen érdemes felkeresnie háziorvosát, aki a kórelőzmények ismeretében a leleteket részletesebben tudja értékleni, és eldöntheti, van-e újabb vizsgálat(ok)ra szükség.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák

Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
32 évesen hasnyálmirigy nélkül – 2.
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.

Top