Hasnyálmirigyrák a családban (jelige: bencelas)

Édesanyám hasnyálmirigyrákban hunyt el tavaly nyáron. Fájdalma nem volt, egy ideje fáradékonyabb volt egy kicsit, pár kilót fogyott is, de más nem, aztán nagyon besárgult, így derült ki, hogy mi a baj. Másfél hónap múlva meghalt, állítólag vérmérgezésben. 65 éves volt. Az ő édesanyja is ebben a fajta rákban halt meg 52 évesen. Én most leszek 36 éves. Van okom aggódni? Mire kell figyelnem? Kell kontrollra járnom?

Azt, hogy nagymamája tényleg hasnyálmirigy-daganatban halálozott-e el az ő betegségével kapcsolatos zárójelentés, szövettani vizsgálat igazolhatná, ám évtizedekkel ezelőtt sokkal kevesebb diagnosztikus lehetőség állt rendelkezésre egy betegség megállapításához, az akkori orvosok sokkal jobban a kezükre, fülükre támaszkodtak, nem volt CT, MR és PET, de lényegében jó felbontású ultrahang sem.

Még ha édesanyja és nagymamája is hasnyálmirigyrákban hunyt el, jelenleg akkor sincs olyan speciális vizsgálat vagy szűrés, amellyel jelentősen lehetne javítani a betegség időben történő felismerésének arányát. Sajnos a hasnyálmirigyrákok 95%-ára helyileg előrehaladott vagy áttétes állapotban derül fény. Vannak családok, ahol a rosszindulatú betegségek előfordulása gyakoribb az átlagnál, de ezeknek csak egy része öröklődő jellegű a mai tudásunk szerint (pl. bizonyos emlőrákok), és a daganatok kialakulását jelentősen befolyásolhatja az életmód is, például hasonló károsító tényezők jelenléte hosszú időn át.

A hasnyálmirigyrákra nagyobb a kockázat krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén, ami gyakran összefüggésbe hozható például az alkoholfogyasztással. Figyelni a mértékletes, kiegyensúlyozott szokásaira tud, továbbá arra, hogy igyekszik kihasználni a szűrési lehetőségeket, amelyek különböző rosszindulatú betegséget különböző életkorokban szűrnek. Például méhnyakszűrés, később nőknél 45 éves kor után az emlőszűrés, az anyajegyek bőrgyógyászati kontrollra, esetleg ultrahang vizsgálat, férfiaknál prosztatakontroll. Illetve esetleges panaszok esetén, ha azok tartósak, akkor nem sok hónap után, hanem már néhány héten belül orvoshoz fordul, s utánajár mi állhat a háttérben.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Örökölhető a rák? Örökségből ritkán lesz daganat
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Az emberek fele rákbeteg lesz?
Kockázatot hordozó, öröklött polipok a vastagbélben
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját
Sokáig lappanghat a hasnyálmirigyrák
Eredmények a hasnyálmirigy-gyulladás kutatásában

Korábbi kérdések és válaszok a rák öröklődéséről:
Állandó rákfélelem
Örökölni a rákot: nagyobb a kockázat?
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Örökölhető a gégerák, nyelőcsőrák?

Top