Hasnyálmirigyrák: daganatműtét után

Ismét kérdésem lenne: szerencsére édesanyám műtétje előbbre került (elmozdult a beültetett stent, így sürgőssé vált…). Szerencsére műthető volt, a hasnyálmirigy feji részét, patkóbelet és az epehólyagot távolították el (epehólyagot 5 nagy epekő miatt). Állítólag a daganat még kicsi, áttét szemmel nem látható, korai stádiumú volt. A szövettanra sajnos még várunk, egyre türelmetlenebbül.

Kérdésem az lenne, hogy ilyen műthető hasnyálmirigy daganat esetén, bár tudom, hogy szövettani eredmény függő, mégis hátha van rá egy „általános” válasz, hogy amennyiben kemoterápia szükséges, adjuváns kemoterápiát hány alkalommal és milyen sűrűséggel szoktak adni?

A kemoterápia esetleges rosszullétei mennyi ideig hatnak? Hallottam és olvastam, hogy esetleg csak 2-3 nap a kezelés után és utána megint jobb egy kicsit…

Sajnos édesanyám inzulines cukros is lett a hasnyálmirigy miatt, de így legalább az étkezése már most megfelel a kemo alatti és arra való felkészülésre ajánlottaknak.

Van valami lehetőség, amivel testileg fel lehet készülni a kemoterápiára? Immunrendszer, étkezés, esetleg meghatározott tápanyagok, napi folyadékbevitel mennyiség, ilyesmikre gondolok.

A hasnyálmirigy-daganatos betegségekben leggyakrabban egy olyan kezelésfajtát alkalmaznak, amelyet hetente adnak be, általában egy citosztatikumot adnak rövid infúzió formájában. Ha műtét utáni kezelésről van szó, ezt általában 4-6 hónapig adják.

A kemoterápiák többféle panaszt okozhatnak, de nem feltétlenül alakul ki mindenkinél rosszullét. Ez a fajta kezelés is okozhat hányingert, hányást, de a kezelés előtt adott, illetve az otthon szedhető hányáscsillapítókkal ez a mellékhatás a legtöbbször kivédhető. Ez a kezelés is okozhatja a vérképben a fehérvérsejtszám, illetve a trombocitaszám csökkenését, ezért is kerül sor minden újabb kezelés előtt laborvizsgálatra.

A vérkép változását a beteg nem „érzi meg”, de az alacsonyabb fehérvérsejtszám mellett kialakulhat fertőzés, lázas állapot, s ez felhívhatja a figyelmet arra, hogy soron kívül vérkép kontrollra van szükség. Ugyanakkor ez a fajta kezelés önmagában is okozhat a kezelés napján-másnapján-harmadnapján hőemelkedést, lázat (amire lázcsillapítót szoktak rendelni).

A trombocia (vérlemezke) szám csökkenése, ha nagyon jelentős mértékű, vérzéses tünetek kialakulásához vezethet, ugyanakkor ilyen súlyos tromboccitaszám-esés nagyon ritkán alakul ki. Az inkább előfordul, hogy a közepesen csökkent trombocitaszám miatt nem adja meg az onkológus a kezelést, hanem egy héttel elhalasztja.

Az itt felsoroltak csak a gyakoribb mellékhatásai annak a kezelésnek, amit hasnyálmirigy daganatban általában alkalmaznak. Részletes felvilágosítást az onkológustól is kapnak a kemoterápia megkezdése előtt. Ritkábban más tünetek és panaszok is előfordulhatnak, ezért általánosságban az mondható, hogy a tünetekről és panaszokról a következő kezelésnél mindig be kell számolni az orvosnak.

Nincs igazából olyan étrend, diéta, ami kifejezetten a kemoterápiára történő felkészülést szolgálná. Általánosságban könnyű-vegyes étrend adható, s azt édesanyjának kell kitapasztalnia, hogy okoz-e valamilyen étel emésztése panaszt, s ezek fogyasztását érdemes elkerülni vagy csökkenteni. Az általánosságban fogalmazott kímélő étrend kereteibe ugyanakkor csaknem minden belefér, ami a betegnek jól esik: nincs tiltólista, fontos, hogy a beteg egyen, örömét lelhesse az evésben, s meg tudja őrizni az erőnlétét.

Hasnyálmirigy műtéten átesett betegeknél szükség lehet tablettában (kapszulában) alkalmazott hasnyálmirigy enzim hormon pótlásra is a jobb emésztés érdekében, például akkor, ha zsírszékelés jelenik meg, vagyis amikor a megemésztetlen zsíroktól fényes, „zsíros” a széklet.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Kemoterápia: házi és kórházi praktikák
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Alultáplált betegek a kórházakban
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Előzmények:
Hasnyálmirigyrák: daganatműtétre várva
Hasnyálmirigyrák feji végű – talán kezdeti?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epekőből kiindult hasnyálmirigyrák? – nehéz gyász
Epekőből indult hasnyálmirigyrák?
32 évesen hasnyálmirigy nélkül – 2.
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.

Top