Hasnyálmirigyrák: daganatműtét utáni szövettan

Köszönöm ismét a választ, időközben megérkezett a szövettan, ami sajnos rosszabb, mint amit a sebész orvos várt (meg amit mi).

Engedje meg hogy leírjam. Mikroszkópos leírása: pancreas részletekben a parenchyma helyenként kissé sorvadt, a kötőszövet felszaporodott, némi kereksejtes beszűrődés látható. Ezenkívül több gócban 2,5 cm legnagyobb átmérőjű daganat észlelhető, mely a desmoplasticus strómában elhelyezkedő atípusos kisebb-nagyobb mirigyekből áll, helyenként cribriform szerkezetet is formál.

A mirigyhám ductalis jellegű, a magpolymorphia közepes fokú. A daganatos mirigyek a peripancreaticus zsírszövetre is ráterjednek, ill. a duodenum muscularis falát és a nyálkahártyát is infiltrálták. A környező zsírszövetben 5 db nyirokcsomóban daganatos áttétet észleltek. A retroperitonealis felszínt egy 1 mm-es területen 0,5 mm-re a daganat megközelíti. A 3-as kazettában indult ductus choledochus részlet daganatmentes volt. A pancreas nyaki resectios szél daganatmentes. Perineurális terjedés látható volt.

A nyirokcsomó a hepatika mellől: daganatmentes reaktív.

Kórszövettan: T3 N1 Grade 2.
A daganat legnagyobb átmérője 2,5 cm
Daganatos áttétet 5 db nyirokcsomóban találtunk (10-ből).

Kérem amennyiben lehetőségük van rá egy picit emberibb nyelvre foglalni a fentieket, tegyék meg számomra, édesanyám a hír után nem teljesen tudott figyelni arra, amit az orvos mondott. A lényeget értettük, hosszú kemós kezelés, ahogy Ön is írta korábban, 4-6 hónapos, a menetét és a többit jövő héten tudjuk egyeztetni, s remélhetőleg mihamarabb megkezdeni.

Nem tudom ez mennyire számít agresszívnek, mi várható, és leginkább azt, hogy ha jól reagál a kemóra, akkor mik az esélyeink?

Helyileg kiterjedt daganatról van szó (erre utal a TNM beosztásban a T3). A hasnyálmirigy rosszindulatú folyamata beterjedt a hasnyálmirigy környéki (peripancraticus) zsírszövetbe, illetve a patkóbél (duodenum) falának izomrétegét (muscularis falát) is beszűrte, emellett a környéki (regionális) nyirokcsomókban is kimutattak áttétet (a nyirokcsomó érintettséget jelzi a TNM beosztásban az N1 – ha nem lenne érintett, N0 lenne). A perineurális terjedés az idegrostok mentén történő daganatos terjedést jelenti.

A TNM beosztás után lévő Grade (grádus, fokozat) azt jelenti, hogy szövettanilag közepesen rosszindulatú daganatról van szó (Grade 2). A Grade 1-2-3 beosztásban ez szövettanilag közepesen agresszív daganatot jelent.

A műtét után adott kemoterápia célja, hogy az esetleg szervezetben maradt daganatsejteket, sejtcsoportokat elpusztítsa. A kezelés során valószínűleg történnek majd képalkotó vizsgálatok (pl. a hasról CT vizsgálat), ami alapján azt igyekeznek figyelni, hogy kiújul-e a daganat vagy képez-e áttétet (pl. a májba, ami a hasnyálmirigy daganatoknál az egyik leggyakoribb áttét képzési hely).

Amennyiben a műtét utáni kezelés során nincs daganat kiújulásra vagy áttétképződésre utaló jel, akkor is további szoros kontrollvizsgálatokat szoktak végezni. Mind a műtét utáni kezelés (adjuváns kezelés), mind a későbbi követés részét fogja valószínűleg képezni a CA 19-9 tumormarker szintjének követése is.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Kemoterápia: házi és kórházi praktikák
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Alultáplált betegek a kórházakban
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Előzmények:
Hasnyálmirigyrák: daganatműtét után
Hasnyálmirigyrák: daganatműtétre várva
Hasnyálmirigyrák feji végű – talán kezdeti?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epekőből kiindult hasnyálmirigyrák? – nehéz gyász
Epekőből indult hasnyálmirigyrák?
32 évesen hasnyálmirigy nélkül – 2.
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.

Top