Hasnyálmirigyrák és hasvízkór (jelige: ditta)

Édesapámnak, aki 51 éves, a hasüregben gyülemlett fel víz. Januárban a Szent Margit Kórházba került kivizsgálásra, „sajnos” minden vizsgálati eredmény negatív lett. A kezelőorvos CT-re küldte hasnyálmirigyrák gyanújával, ez sem vezetett eredményre. Hat hét múlva kell újabb CT-re mennie.

A vizet nem merték lecsapolni, vízhajtót kapott, de a víz folyamatosan termelődik, egy kisebb mennyiséget lecsapoltak. A László Kórházban szintén az volt a véleménye az orvosnak, hogy hasnyálmirigyrák. Sebészhez küldték, hogy az vizsgálja meg. Az ő javaslata a Laparoscopos expl. vizsgálat.

Sajnos a kezelőorvosa a Szent Margit kórházban nem tud továbbiakat javasolni, a László kórházba is úgy jutottak el, hogy édesanyám nem nyugodott bele ebbe az állapotba, hiszen a víz termelődik, étvágya nincsen apukámnak és csak egyre fogy.

Ha tudnak, kérném javasoljanak egy orvost, akihez fordulhatna és írják meg véleményüket az utóbb javasolt laparoscopos vizsgálatról.

Konkrét orvost nem ajánlhatunk: a betegek számára arra ugyan van lehetőség, hogy egy diagnózisról az aktuális kezelőorvos mellett egy másik orvostól úgynevezett másodvéleményt kérjenek, ám levele tanúsága szerint ezt már megtették.

Többféle hasi daganat, illetve a hashártyán jelentkező áttétek is vezethetnek úgynevezett hasvízkór (ascites) kialakulásához. A lecsapolt mennyiségből feltétlezhetően cytológiai vizsgálat történt, amely utalhat arra, hogy a hasból lecsapolt folyadékban ráksejtek vannak. Ha a vizsgálatban nem igazolódik daganatos sejtek jelenléte, az sem zárja ki teljes biztonsággal azt, hogy a hasüregben daganat van.

A laparascopos vizsgálat során egy csövet dugnak kis metszésen keresztül az édesapja hasába, s így lehetőség van a hasüreg áttekintésére, illetve amennyiben daganatos elváltozásra lenne gyanú, abból szövettani mintavételre.

Kapcsolódó cikk:
Hasnyálmirigyrák
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Súlyos gyomorrák és vizesedés, ascites
Törvényszerű az állapotromlás?
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top