Hasnyálmirigyrák és morfin (jelige: hermelin)

Nagynénémnél tüdő- és máj metasztázisos hasnyálmirigy-fej rákot állapítottak meg, már kemoterápiát sem kap, mivel egyáltalán nem tud táplálkozni. A patkóbél elzáródott, 3 műtétje volt, az utolsó volt hivatott megnyitni a patkóbelet, de a palliatív megoldás sem sikerült, kizárólag infúziót kap, és 50-es morfintapaszt. Eddig – csodával határos módon – nem voltak fájdalmai, de most fáj a gyomra.

Lehetséges, hogy a daganat áttörte a gyomorfalat? Az 50 mikrogramm/órás tapasz mennyire számít erősnek? Önök szerint, ha kizárólag infúziót kaphat – mivel mindent kihány -, meddig tartható ez az állapot? Hetek óta nem tudunk az onkológusával beszélni, vidéken fekszik kórházban.

Csak a panaszok alapján nem lehet biztonsággal megmondani, hogy a daganat áttörte-e a gyomorfalat, ettől függetlenül is jelentkezhet fájdalom.

Feltételezzük, hogy az 50 mikrogrammos tapasz, amit említ, nem morfiumot, hanem, fentanilt ad le óránként 50 mikrogramm dózisban. Ez a tapasz folyamatos fájdalomcsillapítást tesz lehetővé, emellett időnként (naponta 1-2 alkalommal) jelentkezhetnek áttörő fájdalmak, amelyeket gyorsan felszívódó és így gyorsan ható fájdalomcsillapító tabletta, kúp, csepp, injekció adagolásával lehet befolyásolni.

Amennyiben rendszeres kiegészítő fájdalomcsillapító szedésére van szükség, a szedett gyógyszerek fajtájától és mennyiségétől függően a kezelőorvos meg tudja becsülni, mennyivel kell emelni a tapasz dózisát. Amennyiben a fájdalmak fokozódnak, ez az adag többszörösre is emelhető. Általában az alkalmankénti emelés az addig alkalmazott adag felét nem szokta meghaladni.

Az infúzióban sokféle hatóanyagot be lehet vinni, a folyadékon és szénhidráton (cukron) kívül fehérjét, zsírt is, amelyek tartósan kiegyensúlyozhatják a beteg kalóriaigényét. Előre azonban nem tudjuk megmondani mi sem, hogy meddig tartható ez az állapot. A beteget naponta látó kórházi kezelőorvostól kaphat a legközelebbi családtag, vagy a beteg által megnevezett hozzátartozó érdemi felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást (EGFR)
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Súlyos gyomorrák és vizesedés, ascites
Törvényszerű az állapotromlás?
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top