Hasnyálmirigyrák és vizesedés (jelige: makacsság)

Hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak egy idős néni ismerősömnél. Már nem lehet műteni sem, mert nincs értelme, ugyanis az áttétek elérték a tüdőt is. Mivel a néni nagyon makacs, és nem igen fogad el tanácsokat, így nagyon nehéz segíteni neki. Tisztában vagyok az esélytelenséggel, viszont a lába rohamosan vizesedik, gondolom a tüdeje is kezd feltelni. Azt szeretném tudni, hogy mit lehet alkalmazni a lábára, illetve milyen szenvedésnek néz elébe? Esetleg hetei-hónapjai vannak-e még? Hívjunk hozzá esetleg hozzáértő személyt, aki megmutatja pl. nekem, hogy kell masszírozni, ha szabad egyáltalán? Előre is köszönöm a válaszát, szeretnék a nénin segíteni, amíg még lehet, illetve megkönnyíteni a hátralévő idejét.

A vizenyőre (ödémára) meg lehet kísérelni vízhajtók alkalmazását. Hasnyálmirigy daganatnál gyakran a hasban is szabad folyadék (ascites) gyűlik fel, mert a betegség sokszor megtámadja a hashártyát is, s ennek következtében fokozódik a hashártyán keresztül a folyadék-kiválasztás. A lábduzzanat ugyanakkor – főleg, ha féloldali – felvetheti trombózis lehetőségét is, tehát hirtelen kialakult féloldali lábduzzanat esetén orvoshoz kell fordulni.

Általánosságban is elmondható, hogy a rosszindulatú daganatos betegségek fokozzák a trombózisra a hajlamot, hasnyálmirigyráknál pedig a trombózis kialakulását az is elősegíti, hogy az alsó végtagban pang a folyadék. Ezt a lábvizenyőt általában nem lehet masszírozással csökkenteni. A fájdalmak megfelelő csillapítása egy előrehaladott betegség esetén különösen fontos: a kezelő onkológus vagy a háziorvos a beteg fájdalmainak erősödésével párhuzamosan emelheti a fájdalomcsillapító dózisát, vagy állíthat be egy következő hatáserősségű készítményt.

Hasnyálmirigyráknál – mivel az egyik legnagyobb emésztőszerv működése károsodik – gyakran jelentős fogyás alakul ki, ennek mérséklésében segíthet a különféle – orvos által rendelhető – gyógytápszerek alkalmazása is.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Fájdalomcsillapítás
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top