Hasnyálmirigyrák esélyei (jelige: félelem)

Édesapámnál 2008. 01. 18-án derült ki, hogy hasnyálmirigyrákja van. Ezt megelőzően besárgult kb. 3 héttel. Megoperálták az epevezetékét, szövetmintát nem vettek, mert a sebész elfelejtette. Annyit mondtak, hogy kb. 5,5 cm a tumor. Most jól érzi magát apu, itthon van. Ő azt állítja, hogy nem fáj neki semmije. Ez lehetséges? Március 28-án kell mennie kemoterápiára. Ön szerint mennyi az esély a gyógyulásra, túlélésre? Nincsen áttétje az eredmények nyomán. 58 éves, 96-kg és 3 kg-ot hízott a műtét óta.

A hasi műtét során a daganat eltávolítására valószínűleg azért nem került sor, mert úgynevezett helyileg előrehaladott vagy helyileg kiterjedt folyamatról van szó, ami azt jelenti, hogy a daganat összekapaszkodik a környező szövetekkel, erekkel, ezért nem tudták leválasztani azokról.

Lehetséges, hogy ennek ellenére nincs fájdalom, mert a daganat nem nyom olyan területeket, amelyek miatt intenzív fájdalom jelentkezne.

Amennyiben a daganatot műtétileg nem lehet eltávolítani, a kemoterápia célja a daganatos sejtek osztódásának lassítása vagy gátlása, ezáltal a daganat méretének csökkentése, illetve növekedésének és áttétképzésének lelassítása. Az alkalmazott kezelésre különféleképpen reagálnak a betegek, illetve a daganatok, ezért nem lehet megmondani, hogy milyen hosszú túlélésre van esély.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást (EGFR)
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Súlyos gyomorrák és vizesedés, ascites
Törvényszerű az állapotromlás?
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top