Hasnyálmirigyrák feji végű – talán kezdeti?

Édesanyámnál december közepén sárgaság, bőrviszketés állt fent, epeelzáródásra gyanakodtak, többszöri endoszkópos vizsgálatot végeztek nála. Sajnos csak most, február elején jöttek rá, hogy ezt az egészet egy kicsi, fej végű daganat okozhatta.

CT-ken átesett, az nem mutatott ki daganatot, a véreredményei pedig javultak (GGT 1500 volt kórházba kerülésekor, ma már az értéken belül van).

Kérdésem lenne, ha ilyen fokú javulást ért el, elképzelhető, hogy még az elején vagyunk? Endoszkópos vizsgálat közben kis csövet helyeztek le neki (egyszer már cserélve) megszüntetve az elzáródást, amit az orvosok által hitt epekő, de végülis valószínűleg daganat nyomása eredményezett. Állítólag a műtét sürgős, mégsem segítenek az időpont mihamarabbi megkapásában. Ebben a stádiumban van még esély a teljes gyógyulásra?

A májenzim értékek, pl. a gamma-GT, alkalikus foszfatáz (AP), stb. javulása nem azzal függ össze, hogy korai stádiumú daganatról van-e szó, hanem azzal a csővel (szakszóval stent, sztent), amelyet az endoszkópos vizsgálat során behelyeztek, s amely biztosítja azt, hogy az epevezeték összenyomódása megszűnjön, ezzel pedig a májból az epeelfolyás blokkolódása feloldódjon. Valószínűleg édesanyja sárgasága, s az ennek következtében fellépő bőrviszketés is csökkent ennek a beavatkozásnak a hatására.

Levelében nincs arra adat, hogy mi támasztja alá a daganat diagnózisát. A hasnyálmirigy fejében, vagyis jobb oldalának szélesebb részében lévő daganatok valóban okozhatnak epeúti elzáródást, mert a hasnyálmirigy feje a májkapu közelében helyezkedik el, ahol kilép a májból az epevezeték, illetve ahol az epehólyag is található. Ilyen elzáródást egyébként ritkábban, de okozhatnak ciszták vagy jóindulatú daganatok is a hasnyálmirigy fejében, illetve leggyakrabban epekő, ahogyan édesanyjánál is először ennek lehetősége merült fel.

Levelében nincs szó arról, hogy édesanyjánál lenne távoli áttét (pl. májban, tüdőben). Az, hogy a műtét során van-e lehetőség a feltételezett daganat teljes eltávolítására, az az operáció közben derülhet ki. Ha eddig nem volt szövettani vizsgálat, akkor ez a műtéti anyagból végezhető el, illetve az akkor vett szöveti mintából bizonyítható a daganat fennállása is.

Sajnos a hasnyálmirigyrákok igen jelentős része, ha nem is ad felfedezésekor áttétet, de összekapaszkodhat a környezetével, ráterjedhet a környező erekre is, s ilyenkor nincs lehetőség a műtéti eltávolításra.

Mivel levele nem tartalmaz olyan adatot, hogy kiterjedt daganatot mutatott volna a CT, vagy távoli áttétek lennének, de a hasnyálmirigy-daganatot a kivizsgálások a levele alapján valószínűsítik, valóban a mielőbbi műtét segíthet elsősorban édesanyjának.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epekőből kiindult hasnyálmirigyrák? – nehéz gyász
Epekőből indult hasnyálmirigyrák?
32 évesen hasnyálmirigy nélkül – 2.
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.

Top