Hasnyálmirigyrák!? (jelige: Édesanyám rákos)

Anyukámnál hasnyálmirigyrákot állapítottak meg, de én nem akarom ezt el fogadni, és szeretném ha segítenének! Ha anyukám CT vizsgálati lapját elküldeném e-mailben, tudna valaki mondani valamit? Mert már itt Nógrád megyében már lemondtak róla az orvosok!

Honlapunk orvosi rovatának lehetőségeit meghaladja a betegdokumentációk részletes értékelése és úgynevezett másodvélemény kialakítása. Amennyiben szükségesnek látja a felállított diagnózis kontrollját, másodvéleményt személyesen tud kérni egy másik orvostól, onkológustól a teljes kórelőzmény és betegdokumentáció birtokában. Mi annyit tudunk segíteni, hogy ha a dokumentációban egyes részeket nem ért, azt elmagyarázzuk. Érdemes a levelünk alján lévő linkeket is átnéznie, mert számos hasnyálmirigyrákkal összefüggő kérdésre találhat a korábbi levelek alapján választ. Ha ezek után még mindig maradnak kérdései, azokat természetesen megválaszoljuk.

Általánosságban annyit mondhatunk: feltételezzük, hogy a hasnyálmirigyrák diagnózisának kimondásához történt szövettani vagy citológiai vizsgálat is, s erre alapozták a szakvéleményt. Sajnos a hasnyálmirigyrákok alattomosan – sokáig tünetmentesen – fejlődnek ki, ezért felfedezésükkor csak kevés beteget lehet annak esélyével megoperálni, hogy a daganatot sikerül teljesen eltávolítani a szervezetből. Amint egy korábbi kérdésre válaszul leírtuk, a daganat nem a hasnyálmirigyen növekszik általában, hanem a hasnyálmirigyben: annak a fejében (jobb oldalon), a testében (vagyis a szerv közepén), illetve ritkábban a farkában (ez a balra nyúló, elkeskenyedő rész). Tehát a daganat eltávolítására csak úgy van lehetőség, ha azt például a hasnyálmirigy fejjel együtt teszik.

A hasnyálmirigyrák viszont gyakran összekapaszkodik a környezetével, rátapad a gyomorra, a környező nagy artériákra (pl. aorta) vénákra, a hasnyálmirigy fejében kialakult rák összekapaszkodhat a májjal vagy a májkapu képleteivel, s így olyan helyzet alakul ki a hasban, amelyet a sebészek inoperábilisnak vagy inrezekábilisnak neveznek – ez azt jelenti, hogy a daganatot nem lehet eltávolítani.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top