Hasnyálmirigyrák (jelige: reménykedő család)

A férjem édesanyját áttétes hasnyálmirigyrákkal operálták másfél éve. Azóta – két kemoterápiás kezelés után – átment a gyomrára és a májára is. Most egy drasztikusabb kezelést kap februárban.

A kérdésem az lenne, hogy hazánkban működik-e a frekvencia kezelés?Nem lenne érdemes őt a kemoterápia mellett immunterápiás kezelésre felvinni Budapestre?

Feltételezzük, hogy a májáttétek radiofrekvenciás kezelésére gondol. Ilyen működik Magyarországon, nemcsak Budapesten, hanem vidéken is. Erre a beavatkozásra ugyanakkor csak akkor van lehetőség, ha nem túl nagy méretű, és nem túl nagyszámú májáttétről van szó – ezt csak a beavatkozást végző szakember tudja eldönteni.

A radiofrekvenciás beavatkozás során a májáttétekben lévő daganatsejtek egy része elpusztul, ám sajnos ettől férje édesanyjánál még megmarad a hasnyálmirigydaganat kiújult és/vagy gyomorra terjedő része, ezért a radiofrekvenciás kezelés nem tudja helyettesíteni a kemoterápiát.

Azt, hogy budapesti immunterápiás kezelés alatt mire gondol, leveléből nem derült ki, erre ezért nem tudunk részletesen válaszolni. A sebészileg el nem távolítható,  helyileg kiterjedt  hasnyálmirigy-daganat és/vagy a már áttéteket adó hasnyálmirigyrák onkológiai kezelésében  elsődleges szerepe a kemoterápiának van. Jelen tudásunk szerint a hasnyálmirigyrák kezelési esélyeit az áttét eltávolítása nem javítja.

Top