Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?

A rokonomnál most diagnosztizálták a következőket: hepa megnagyobbodott IV. segmentumában 17 mm-es, az V. segmentumában 10 mm-es, a VI. segmentumában egy 34 mm-es hypodens met. látható, valamint a pancreas corpusában egy 62×43 mm átm. kevet. densitásu, döntően hypodens tu. látható. A környezetében apró 5-6 mm-es nyirokcsomók megfigyelhetők. Az lenne a kérdésem, hogy van-e még esély a gyógyulásra, mert az orvosok már a kemoterápiát sem javasolták, valamint meg sem műtötték.

Egy teafajtát találtunk, ami talán jó lenne. Mi a véleménye róla? CoD TM-tea Dr. Dávid Tamás professzor és Dr. Li Qin ajánlásával.

A leírás alapján nagy valószínűséggel többszörös májáttétet adó hasnyálmirigyrákról van szó. Ebben az esetben a műtéttel nem lehet eltávolítani teljesen a daganatot és az áttéteket, ezért ilyen esetben kemoterápiás kezeléssel lehet átmenetileg javítani a beteg állapotán, és megnyújtani a várható túlélést. Ezt a kezelést általában ambuláns, hetente ismétlődő infúziók formájában juttatják be.

Amennyiben a beteg általános állapota nagyon rossz, a nap jó részét ágyban tölti, s nem tud bejárni kezelésre, akkor marad a tüneti (palliatív) kezelés. Ennek lényege, hogy ez már nem a gyógyulást célozza, hanem az életminőség lehetőségekhez képest való minél további fenntartását, javítását. Ennek része a megfelelő fájdalomcsillapítás, az elegendő tápanyag- és kalóriabevitel, amivel a beteg panaszait enyhíteni lehet, illetve lehet csökkenteni a hasnyálmirigyrák mellett gyakran kialakuló fogyást, testsúlyvesztést.

Alternatív készítményekről, táplálékkiegészítőkről nem foglalunk állást. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az Ön által említett, kereskedelmi forgalomban kapható készítménnyel kapcsolatban nem áll rendelkezésre olyan, tudományosan statisztikailag alátámasztott adat, amely szerint áttétes hasnyálmirigyrákban javítaná a túlélést.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást (EGFR)
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Súlyos gyomorrák és vizesedés, ascites
Törvényszerű az állapotromlás?
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top