Hasnyálmirigyrák műtét utáni kemoterápia

Előző levelemhez engedjék meg, hogy még hozzátegyek. Ma voltunk édesanyámmal onkológusnál. A leletek alapján nekem hihetetlenül „gyenge” kezelést ajánlott, ő nem látta akkora „bajnak”… vagy csak nem mondta, hogy ne szegje kedvünket?

Ezért is szeretném a véleményüket, hogy elégséges lehet egy Gemzar kezelés úgy, hogy 3 egymást követő héten 1-1 alkalom, majd 2 hét szünet és ezt 4-5 hónapon át. Az onkológus szerint ez nem fog hajhullással járni, az esetleges hányingerre pedig adott hányinger csökkentő szert.

Ez valóban elég lehet? Lehet, hogy nehéz erre így válaszolni, de a nyirokcsomó áttét (igaz „csak” regionális) megléte miatt nem kellene ezt „komolyabb” formába ölteni? Számomra úgy tűnt, hogy sikeres műtét után, jó (áttét nélküli) szövettani eredmény szerint egy biztos-ami-biztos adjuváns
kezelést írtak most elő.

Persze lehet, hogy még lesz ennél durvább, ez csak a kezdet, vagy tényleg lehet hogy a lelet ennyire „jó”?

Az onkológus által Önöknek javasolt kezelés jelenti ilyen esetben a szokásos (standard) műtét utáni kemoterápiás kezelést. Ez a készítmény nem tekinthető gyenge kezelésnek, hatékony számos daganat kezelésében, köztük a hasnyálmirigyrák kezelésében is.

Ezt a fajta kemoterápiát a betegek általában tényleg jól tolerálják („tűrik”). A kezelés valóban nem okoz hajhullást, az esetleges hányinger-hányás kivédésében pedig általában hatékonyak az alkalmazható hányáscsillapítók, amelyeket általában a kezelés megkezdése előtt már adnak tablettában vagy injekcióban, illetve otthonra, szükség esetére ellátják a beteget recepttel. Szerencsére ezeket a nem olcsó hányáscsillapító készítményeket daganatos betegek kemoterápiájánál a társadalombiztosítás jelenleg (2012. március) 100 százalékban támogatja.

Ez a fajta kezelés emellett okozhat a betegek egy részénél hőemelkedést, lázat is a kezelés napján és/vagy az azt követő pár napban. Amennyiben ilyen jelentkezik, meg kell beszélni az orvossal a szükséges teendőket (ez általában lázcsillapító alkalmazását jelenti, ha egyébként a vérkép rendben van).

A kezelés mellékhatásaként – mint szinte minden kemoterápiás kezelésnél – kialakulhat a fehérvérsejtszám csökkenése vagy a vérlemezke (trombocita szám) csökkenése is. Ezért minden újabb heti kezelés előtt vérképkontroll szokott történni, hiszen ha ezek a vérkép értékek alacsonyak, akkor bizonyos szintjük alatt nem lehet alkalmazni ezt a kezelést. Ebben az esetben halasztani kell a kemoterápiát vagy csökkenteni kell a dózisát, illetve az esetleges súlyosabb fehérvérsejtszám-csökkenésnél fehérvérsejtszám-emelő injekciókat is lehet alkalmazni. Alacsony fehérvérsejtszám mellett, ha a betegnél kialakul valamilyen fertőzés (a védő fehérvérsejtek hiánya miatt), kialakulhat a fertőzéshez kapcsolódóan is láz, de ilyenkor általában nem elég a lázcsillapító, ezt is orvossal kell megbeszélni, hogy mi ilyenkor a teendő.

A fentiekben taglalt gyakoribb mellékhatások mellett minden kezelésnél előfordulhatnak ritkábban kialakuló szövődmények, ám ezek részletezése meghaladja ennek a válasznak a kereteit.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Kemoterápia: házi és kórházi praktikák
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Alultáplált betegek a kórházakban
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Előzmények:
Hasnyálmirigyrák: daganatműtét utáni szövettan
Hasnyálmirigyrák: daganatműtét után
Hasnyálmirigyrák: daganatműtétre várva
Hasnyálmirigyrák feji végű – talán kezdeti?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epekőből kiindult hasnyálmirigyrák? – nehéz gyász
Epekőből indult hasnyálmirigyrák?
32 évesen hasnyálmirigy nélkül – 2.
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.

Top