Hasnyálmirigyrák műtéte (jelige: nagymama)

81 éves barátnőmnek hasi ultrahang vizsgálattal hasnyálmirigy daganatot állapítottak meg, áttét sem nyirokcsomóban, sem más szervben nincs. Műtétet javasoltak. Tudnának abban segíteni, hogy Budapesten melyik kórházban foglalkoznak hasnyálmirigyrákos betegekkel, hol nagy a tapasztalat az ilyen típusú műtétekkel? Úgy hallottam, nagyon rosszindulatú ez a típusú rák.

A tapasztalatok szerint a hasnyálmirigydaganatot az esetek jó részében sajnos már valóban csak olyankor fedezik fel, amikor vagy ráterjed a környezetére, vagy áttétet ad, ezért a tumornak már nem lehetséges a teljes műtéti eltávolítása. Ebben az esetben az onkológiai kezelésben úgynevezett palliatív ellátást nyújtanak a betegnek, azaz azt célozzák, hogy minél tovább fenntarthassa állapotát, s lassítsák a rosszabbodás folyamatát. Amennyiben a barrátnőjénél nem látnak jelenleg a képalkotó vizsgálatokkal áttétet, illetve a daganat környezetre terjedését, akkor lehetőség esetén műtétet kell végezni.

Portálunkon azonban nem ajánlhatunk konkrét orvost vagy kórházat. Azt javasolhatjuk, hogy háziorvosával próbáljon konzultálni, illetve érdeklődhet valamelyik közel eső onkológiai centrumban – utóbbiak elérhetőségét megtalálhatja a kezdőlapunkról elérhető térképes adatbázisban.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top