Hasnyálmirigyrák, nagy fájdalmak (jelige: Tunde)

A 74 éves nagytatámnál 4 napja hasnyálmirigyrákot fedeztek fel. Elzárta az epevezetéket és sárgaságot okozott. Az epét bevezették a húgyhólyagba. A vércukorja az egekben van. Az orvos nem adott több mint 3 hónapot, óriási fájdalmakkal küszködik! Sajnos nem tudják operálni, mert nagyon gyenge a szíve és nem bírná ki a műtétet. Kemoterápiával vagy akár valami mással nem lehet kezelni vagy csökkenteni a fájdalmát?

A hasnyálmirigy daganatai, különösen a hasnyálmirigy fejében, tehát jobb oldalán lévő daganatok gyakran elzárják, összenyomják az epeelvezető utakat, amelyek a májból a patkóbélbe juttatják az epét, s ezért az nem a bélbe kerül, hanem a vérben felszaporodik, s az ennek következtében emelkedő bilirubin szint okozza a  szem fehér részének (szkléra), illetve a bőrnek az egyre mélyülő sárgás elszíneződését.

Az epét nem a húgyhólyagba vezethették be (ami a test alsó részén, a végbélhez közel, a kismedencében van), hanem valószínűleg valamilyen cső beültetésével próbálták biztosítani az epe elfolyását a bél irányába, megszüntetve az epeutak összenyomottságát.

Az, hogy nagyapja vércukra az egekben van, azzal függ össze, hogy a hasnyálmirigy felelős a szénhidrát anyagcsere szabályozásában az inzulin termeléséért, s a hasnyálmirigy állományának daganatos átépülése miatt nem termelődik elég inzulin, tehát ezt kívülről pótolni kell, vagyis a beteg szénhidrát háztartásának beállításához inzulinkezelésre és gyakori vércukor-kontrollokra van szükség. A betegnek vagy a róla gondoskodó hozzátartozójának meg kell tanulnia az inzulin injekció beadását, a vércukor rendszeres ellenőrzését.

Fontos a táplálkozás megbeszélése is, lehetőség esetén dietetikussal, hiszen a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknél gyakran alakul ki jelentős fogyás, részben az alapbetegség miatt, részben a szénhidrát-háztartás felborulása miatt.

Az óriási fájdalmak csillapítását feltételezhetően és remélhetően megkezdték az orvosok: számos fajta és formában adható fájdalomcsillapító áll rendelkezésre, amelyek a beteg állandó fájdalmát csillapítják. Emellett a beteget el szokták látni olyan fájdalomcsillapítóval is, ami az úgynevezett áttöréses fájdalmak csillapítására használható. Vagyis utóbbit akkor kell bevenni, beadni, ha a beállított folyamatos fájdalomcsillapítás ellenére ismét fájdalom jelentkezik. Amennyiben ez gyakran előfordul, akkor a tartós hatású fájdalomcsillapító dózisát szokták emelni.

A hatékony, a köznyelvben erősnek nevezett fájdalomcsillapítók gyakran okoznak székszorulást, erre mind a betegnek, mind az orvosnak oda kell figyelni, s ezért székletlazítókat szoktak alkalmazni, hogy a fájdalomcsillapítók megfelelő szintre emelésének ne legyen korlátja a beteg által tapasztalt székszorulás.

Valószínűleg nem arról van szó nagypapája esetében, hogy a szíve nem bírná ki a műtétet, hanem az elvégzett vizsgálatok a folyamatot a hasban olyan kiterjedtnek látják, esetleg áttétekre is derült fény, amikor nincs értelme a beteget megoperálni, mert nem érhető el daganatmentes állapot, illetve a részleges daganateltávolítás nem eredményezi a túlélés javulását.

A beteg általános állapotát és kísérőbetegségeit figyelembe véve szóba jöhet citosztatikus kezelés, erről onkológus dönthet. Ilyenkor a kezelés célja nem a gyógyulás, hanem a daganat méretének esetleges csökkentése, s így a tünetek mérséklése, a további állapotrosszabbodás elodázása.

Ebben a nehéz élethelyzetben nehéz és felelősségteljes teher hárul a családtagokra is: a betegek állapotát az is befolyásolja, hogy milyen érzelmi hátteret éreznek maguk mögött, azaz mennyire számíthatnak a szeretteik megértő, türelmes, gondoskodó ápolására és támogatására.

Kapcsolódó cikkek:
Májáttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Daganatok jellemzői
Fájdalomcsillapítás
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák, sárgaság okai és következményei
Kiújult rák kezelés nélkül
Rák az epehólyagban, pancreas
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top