Hatástalan fájdalomcsillapítás (jelige: Gabi)

Myeloma multiplexes beteg van a családban. Májusban diagnosztizálták a betegséget, 5 hónapi keresgélés után. Ekkor már a beteg nem tudott járni, a sacrumot támadta meg. Négy kemoterápiás kezelésen vett részt, meg a Zométa nevű injekciót kapja a terápia mellett, mely a VAD protokoll szerint megy + dexametason injekciókat. Sajnos a fájdalmai erősek, eddig nincs javulás. Idegsebész műtétet javasolt a sacrum megerősítésére, de a kezelőorvos szerint egy műtét végzetes lehet a betegnek. A csonvelőkenetben a betegség kiderítésekor 60 % volt a plazmociták jelenléte. Szeretném kérdezni, létezik-e valamilyen fájdalomcsillapító erre a betegségre? Esetleg valamilyen alternatív gyógyszer? A hagyományos erősebb fájdalomcsillapítók csak pár óráig hatásosak. A beteg 61 éves férfi.

A kemoterápiás (VAD protokoll szerinti)  kezelés alkalmazásának célja a rosszindulatú sejtek pusztítása, a másik Ön által említett készítmény a biszfoszfonátok csoportjába tartozik, s alkalmazásának célja a csontfolyamat rosszabbodásának kivédése, az úgynevezett „vázrendszeri események” (leggyakrabban törések)  kialakulásának gátlása vagy késleltetése.

Nem tudjuk, hogy pontosan milyen „hagyományos, erősebb” fájdalomcsillapítót kapott a beteg, de ha fájdalmai vannak, akkor ezt részleteiben át kell beszélni a kezelőorvossal, aki a dózis megfelelő beállításával, esetleg újabb készítmények alkalmazásával csillapíthatja a beteg fájdalmát.

Kapcsolódó cikkek:
Plazmasejtes daganat: myeloma multiplex
Csontáttétek a daganatos betegségben
Részletes leírás a fájdalomcsillapításról

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, kézfájdalom
Agydaganat és csontfájdalmak
Tüdőrákos beteg fájdalmai
Csontáttét fájdalmai
Fájdalomcsillapítás és morfium

Top