Hátfájás, tüdőgyulladás, hajlam (jelige: Eszter)

Októberben a hátam fájt, kb. 3 héttel azelőtt, hogy elmentem a háziorvosomhoz. Megvizsgált és nem hallott semmi rendelleneset. Én kértem, hogy nem lehetne-e egy mellkasröntgenre beutaljon. Megírta a beutalót és a következők vannak írva a leletemre: bal oldalon sima, jobb oldalon hullámos kontúrú rekesz. A lat. sinusok szabadok. Mk. csúcsban spec. residuum. A jobb hilus alsó szárnyánál kis fokú köteges, peribronchialis rajzolatfokozódás, a jobb hilus min. szélesebb. Körülírt infiltratio nem látható.

Amikor visszavittem a leletet, azt mondta, hogy valószínűleg egy lábon kihordott tüdőgyulladás maradványa látható, amivel nincs különösebb teendő. Azóta időnként még fájdogál a hátam, de arról beszéltünk a doktornővel, hogy a rossz tartásom miatt is lehet, mert 30 éve irodában dolgozom és tényleg elég görbe a tartásom.

Azért írtam Önöknek, mert édesapám jelenleg tüdőrákban szenved és hallottam róla, hogy a rákra való hajlam örökölhető.

A leírt lelet alapján nem merül fel daganatos betegség gyanúja. A spec. maradvány lehet régebbi specifikus betegség (pl. tbc) maradványa, de összességében a kép valóban korábbi tüdőgyulladásra jellemző leginkább. A hátfájását is számos dolog okozhatja, nem biztos, hogy tüdő eredetű panaszról van szó, hiszen az életkor előrehaladtával egyébként is gyakoribbá válnak a gerinc kopásos, szakszóval degeneratív elváltozásai, amelyek sokféle formában okozhatnak hátfájást.

A daganatos betegségek kialakulásában számos tényező játszik szerepet, s kialakulásuk nem írható csak az öröklődés számlájára (ezt az összes rákos eset kb. 5 százalékánál tudták eddig bizonyítani), sokféle életmódbeli, környezeti tényezőnek is van tehát szerepe. Tüdőrák esetén például közismert a dohányzásnak az abszolút legnagyobb mértékben szerepet játszó kóroki szerepe, de lehet szerepe bizonyos foglalkozási betegségeknek, légszennyezésnek is. Vannak olyan gének, pl. emlőráknál a BRCA1 és BRCA2 gén, amelyeknek valóban szerepe van a betegség öröklődésében, de ez is csak az emlőrákok néhány százalékánál oka a betegségnek.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőgyulladás vagy más?
Tüdőszűrés eredménye
Pozitív tüdőszűrő 18 évesen

Tapasztalatok a tüdőszűrésről

Tüdőfolt antibiotikum kezelés után

Felismerni a tüdőrákot
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Köhögés, árnyék a tüdőn
Residualis góc a tüdőben
Tüdő CT felvétel
Mellkas CT: residualis góc
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis

Top