HER2 emlőrák (jelige: szomorú nagymama)

2006 májusában derült ki, hogy mindkét mellemben rákos daganat tapintható. A műtét mellmegtartó műtét volt, tekintettel arra, hogy a daganatok még korai stádiumban voltak. A műtét során mindkét oldalon csak a sentinel nyirokcsomó eltávolítására került sor. A nyirokcsomók szerencsére „tiszták” voltak. A daganatok szövettani vizsgálata alapján kimutatták a Her-2 pozitivitást. Az onkológiai kezelés keretében hormonkészítmény szedésére és sugárterápiára került sor. Bízom benne, hogy ezzel sikerült a bajt megoldani, de – eddigi ismereteim szerint – az ismétlődés és a távoli áttét veszélye a Her-2 miatt rendkívül nagy lehet.

Kérdésem az lenne, hogy a kezelés szempontjából mi minősül korai stádiumban lévőnek, mely állapotban kerülhet sor a fenti kezelésre, meg kell-e várni vele, hogy a baj esetleg kiújuljon, és – tekintettel ennek a rákfajtának rendkívül agresszív voltára – esetleg gyors áttét képződjék.
A beteg kezdeményezheti-e valahol, hogy részesüljön ebben a kezelésben,
ki dönt és mitől függ, ki kaphat ilyen kezelést?

A HER2 a kettes típusú humán epidermális növekedés faktor receptor. A helyi kiújulás és a távoli áttét megjelenésének esélye valóban nagyobb (a kiújulásmentes túlélésnek nevezett időszak rövidebb) a HER2 pozitív daganatoknál, mint a HER2 negatív tumoroknál.

A HER2+ áttétes daganatok kezelésére már néhány éve hazánkban rendelkezésre áll egy úgynevezett monoklonális antitest készítmény, amely erre a receptorra hat. 2006 első félévében az Európai Unióban (így Magyarországon is)  a korábban csak áttétes HER2+ emlőrákokban használt készítményt korai emlőrákok kezelésére is törzskönyvezték. (A HER2 pozitivitás kimutatását pontos mérést biztosító
laboratóriumokban kell végezni.) A jelenleg érvényes törzskönyv a javallati körben nem tesz különbséget a nyirokcsomó pozitív és a nyirokcsomó negatív emlőrákos esetek között.

Jelenleg a HER2+ betegek kezelésére törzskönyvezett készítményt korai emlőrákban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozza a szokásos kezelési formák között. A kezelőorvos és a beteg együttesen úgynevezett egyedi méltányossági kérelmi eljárást kezdeményhet az OEP-nél a készítmény biztosítása érdekében.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése

Top