HER2 mellrák esélyei (jelige: szomorú unoka)

Nagymamámnál HER2 pozitív 3+ mellrákot diagnosztizáltak tegnap. Ha minden igaz, akkor még holnap megműtik. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha megfelelő kezelésben részesül, akkor mekkora a túlélési idő? Továbbá, hogy gyógyteákkal, gyógyfüvekkel segíthető-e a gyógyulása?

A betegség gyógyulása, az esetleges kiújulásig – statisztikai valószínűséggel – eltelő idő, illetve a túlélés hossza számtalan tényezőtől függ, például az elsődleges daganat (a mellben lévő rákos csomó) méretétől, a környéki (általában hónalji) nyirokcsomók daganatos érintettségétől (vagyis van-e a nyirokcsomókban áttét, és ha igen, hány nyirokcsomóban), a daganat szövettani jellemzőitől, a rosszindulatúság fokától (nukleáris grádus), a szöveti anyagban a hormonreceptorok jelenlététől, az esetleges távoli áttétek fennállásától.

Hasonló tényezőket vesznek figyelemmbe akkor is, amikor az onkológiai kezelésről (műtét, sugárkezelés, citosztatikus kezelés, hormonterápia, célzott terápia) döntenek a műtét után.

A gyógyteákról általánosságban annyit mondhatunk: nem ismerünk olyan gyógyteát, amelyről tudományos vizsgálatok során bizonyították volna, hogy a HER2 pozitív mellrák esetén fogyasztása befolyásolná annak kimenetelét.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Méltányosságból finanszírozott kezelések
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák HER2: 3+
HER2+ mellrák kezelés
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top