HER2 pozitív emlőrák kezelése (jelige: 35)

35 éves nő vagyok, két gyereket több mint két évig szoptattam, a családomban egyik ágon sem fordult elő semmilyen daganatos megbetegedés. Februárban észleltem a jobb emlőben apró csomót, egyből orvoshoz fordultam. Mivel az MRI nem mutatott rosszindulatot, kimetszést javasoltak, április elejére programoztak be. A szövettan 14 mm-es rosszindulatú daganatot talált (ösztogénre: 80%, progeszteronra 70%-ban reagál, p53 nevatív, carcinoma ductale infiltransz). Azóta újrametszés és axiliáris nyirokcsomóeltávolítás volt, áttétet nem találtak. Utána kérték meg a Fish vizsgálastot, ma kaptam kézhez BB 11 clon 2+, , Herceptest 2+… low grade amplifikáció.

Az onkológusom azt mondta, hogy mégis kell kemoterápia, utána sugár, majd hormonkezelés. Az Önök oldalán olvasottakból azt értettem, hogy Her2 pozitívitás esetén nem a kemó az elsődleges gyógymód.

A gyógyulás folyamatához több információra lenne szükségem, mint amennyit az orvosokból ki tudok csikarni. Értelmezésnél kérnék segítséget, valamivel több ismeretet a mérlegelésben.

Amennyiben az immunhisztokémiai HER2 receptor vizsgálat – mint az Ön által közölt leletben – Herceptest eredménye 2+, akkor a HER statust bizonytalannak tekintik és elvégzik a FISH (fluorescens in situ hibridizáció) vizsgálatot, amely az Ön esetében a lelet alapján pozitivitást  mutatott.

Klinikailag a HER2 pozitivitás általában gyorsabb tumornövekedés esélyét jelezheti előre még akkor is, ha nyirokcsomó negatív betegségről van szó, ezért ilyen esetben a műtét utáni (adjuváns) kezelés során általában kombinált kezelést alkalmaznak a betegség kiújulásának meggátlására vagy késleltetésére. A műtét utáni kezelést az operációt követő 4-6 héttel meg szokták kezdeni, és körülbelül 6-8 hónapig tart a kemoterápia és a sugárkezelés együttesen.

A kemoterápia és a sugárterápia után lehet adni az úgynevezett korai emlőrákban a HER2 receptorokra ható, trastuzumab hatóanyagú készítményt, amelyet 2006-ban törzskönyveztek az Európai Unióban a korai (még nem áttétes) emlőrák kezelésére. Ezt jelenleg hazánkban indokolt esetben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyedi méltányossági kérelem elbírálása után finanszírozza, mivel meglehetősen költséges kezelés.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Betegklubot szerveznek az emlőrákon nőknek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult HER2 emlőrák
HER2 emlőrák terápiája
Emlőrák kiújulás műtét után
5 évvel emlőműtét után

Top