HER2: pozitív vagy negatív? (jelige: Her2)

Her2 reakció 30%-ban erős membranosus. Ez mit jelent? Her2 pozitív vagy negatív vagyok?

Az Ön által küldött információk alapján még nem lehet biztosan kimondani, hogy HER2 pozitív, mert a pozitivitást +, ++ (2+) , +++ (3+) jelekkel szokták értékelni. A jelek erősségének értékelése függ attól is, hogy milyen módszert alkalmaztak, úgynevezett immunhisztokémiai módszert, FISH (fluoreszecens in situ hibridizációt) vagy CISH (kromogén in situ hibridizáció) vizsgálatot.

A HER2 a humán epidermális (vagyis hám eredetű) növekedési faktor receptor 2-es típusa. Ennek meghatározását nem minden szövettani osztályon/laboratóriumban végzik, mert meghatározásához pontos és validált módszert kell alkalmazni. A reakció során a HER2 génamplifikációt mutatják ki általában.

A HER2 gátló kezelést a sok-sok ezer beteget bevonó gyógyszervizsgálatok alapján azoknál az emlőrákos betegeknél lehet alkalmazni, tehát azok tekinthetők HER2 pozitívnak, akiknél az immunhisztokémiai reakció háromkeresztes (3+) intenztiású, illetve a CISH vagy FISH vizsgálat pozitív eredményt hoz.

Feltételezhető, hogy az Ön esetében is a lelet további részei részletesebb információt is tartalmaznak, vagy szövettani anyagán kiegészítésképpen végzik el a HER2 részletesebb vizsgálatot, s erről orvosa pótleletet kap, amelyet Ön is megkaphat tőle.

A HER2 pozitivitás és negativitás eldöntése a HER2 gátló kezelések szempontjából fontos, mert ezek a kezelések HER2 pozitív daganatoknál hatékonyak áttétes emlőrákban, illetve kb. 2 éve korai emlőrákban is törzskönyvezték alkalmazásukat bizonyos kemoterápiás, illetve sugárkezelések mellett. Viszont csak azoknál a betegeknél érdemes alkalmazni, akik valóban HER2 pozitívak, mivel a kezelésnek lehetnek mellékhatásai is.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HER2 is meg nem is?
HER2+++ daganat
Mellrák: HER2, klinikai kísérlet
Kiújult mellrák és Herceptin
HER2 mellrák tumormarkerei
HER2+ daganat
HER2+ terápia
HER2 mellrák esélyei
Mellrák HER2: 3+
HER2+ mellrák kezelés
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top