Hereciszta? Kizárt hererák? (jelige: Fri6324)

18 hónapja voltam urológián (20 éves vagyok) az egyik herémen lévő kis kinövéssel, melyet akkor fedeztem fel, korábban nem észleltem.

Az orvos megvizsgált és a következőt írta a leletbe:
„Bal here hátsó felszínén, középtájon, a mellékhere mellett a here felszínén egy kb 0,5 cm-es húrszerű mobilis képlet. Here UH mk. oldali here ép.”

Azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy rákos elváltozás lenne, az jellemzően nem ilyen, inkább ciszta. Majd elküldött ultrahangra, ahol lényegében a következőt írták a leletre: „A herék, mellékherék normális nagyságúak, szabályos echoszerkezetűek, körülírt elváltozás egyik oldalon sem látható.”

Visszamentem az urológiára a zárójelentésért, ahol ez alkalommal egy másik orvos várt, aki szintén megvizsgált, ő nem találta az általam említett területet, és lényegében elengedett azzal, hogy nincs probléma.

Az elmúlt időszakban néhány havonta ellenőriztem a területet, és most legutoljára azt vettem észre, hogy ez a kis kinövés nagyon kis mértékben, de határozottan nőt, a leletben leírt 0,5 cm-ről 1cm-re.

Én a leletben leírtakhoz annyit fűznék hozzá, tapintásra here állagú, tehát semmivel nem keményebb vagy puhább mint a környező szövet, és inkább úgy jellemezném, gilisztaszerű kinövés, melyet könnyedén lehet mozgatni a herétől függetlenül és teljesen fájdalommentes továbbra is.

Tudatában vagyok, hogy egyértelmű választ csak egy újabb orvosi vizsgálat adhat, és éppen ezért gondolom, indokolt is. Ennek ellenére érdekelne néhány mondatban mennyire kell emiatt aggódnom, a növekedés mértékéből mire lehet következtetni, valóban lehet ciszta vagy az idővel felszívódik és éppen ezért ez kizárja a lehetőséget?

A hererák szerencsére nem gyakori betegség, de – más rosszindulatú daganatos betegségektől eltérően – halmozottan jelentkezhet a 20-as életévekben, ezért is indokolt lehet a kontroll vizsgálat. Amint leveléből kiderül, a másfél évvel ezelőtti vizsgálat nem talált olyan elváltozást, amely aggodalomra adott volna okot. Viszont ha változást észlel az Ön által tapintott elváltozás tapintásában, akkor, ahogyan levelében is írja, egyértelműbb választ egy újabb orvosi vizsgálat adhat. Ha van is növekedés, annak mértékéből még semmire nem lehet következtetni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Daganatok jellemzői
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Ciszta a herében másfél évesen
Érzékeny csomó a herén
Csomó a mellékherénél
Csomó a here mellett
Dudor a herezacskóba
Apró csomó a herén
Borsónyi daganat a mellékherénél
Hererák 12 évesen?
Hererák? Milyen orvoshoz menjek?
Hererák vagy csomó: ciszta vagy daganat?

Patanásszerű elváltozás a herezacskón

Daganat a herezacskón

Eltérő herék, urológiai vizsgálat halogatása
Áttétes hererák 19 évesen
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón

Top