Heredaganat, csontdaganat (jelige: bibkóm)

Barátomról szeretnék kérdezni, aki ugyan jól van, de kiderült, daganata van. Ő cukorbeteg és rengeteget vizsgálják. Rég fáj a bal heréje, a háta bal oldalon. Vizsgálták, és streptococcus fertőzése volt. Kezelték. Továbbra is fájt, húzódott néha. Aztán észrevette, hogy ha megfeszíti a hasizmait, van valami képződmény bal oldalon. Akkor készítettek MR-t és CT-t is, de semmi. Nem vettek észre semmi pathológiásat. Aztán volt kb. 3 echon, ahol szintén nem láttak semmit. Pedig ki lehet tapintani.

Volt közben egy csontdaganata, amiről kiderült, hogy osteoma, nem kell vele foglalkozni. Most újra elment a heréjével echora, és kiderült, hogy van valami aprócska cysta. Elküldték a laborba tumormarkereket vizsgálni. Pozitívak lettek. Készítettek még egy CT-t, ahol leírják a here daganatát, és néhány reaktív nyirokcsomót retroperitoneálisan, az aorta, illetve a húgyhólyag körül.

Nem írnak semmit a csontokról, semmit a hasfalán a dudorról, ami ugye elég nagy, elméletileg kéne látszania. Hogy lehet, hogy eddig semmit sem vettek észre? Hogy lehet egy 22 éves fiút így elhanyagolni? Vagy lehetséges, hogy nem látszott volna tényleg? Most semikasztráció utáni szövet eredményt várunk. Azt mondják, nem egyértelmű, hogy a nyirokcsomók a daganat miatt aktívak. Ugyan, ezt lehet látni a CT-n? Tudtommal csak tapintással lehet megmondani, hogy gyulladás vagy daganat, s biopsiával megerősíteni. Nagyon félek ettől az egésztől, eddig el sem hittem, hogy egyszer ilyen közel leszek ehhez a betegséghez.

Mi várható ezek után, ha rossz az eredmény? Lehetséges, hogy 3 orvos ne vegye észre az esetleges metasztázisokat csontban vagy izmokon?

A here szövettani vizsgálatának eredménye támaszthatja alá azt, hogy itt valóban rosszindulatú daganatos betegségről van szó. A retroperitoneális, vagyis a hasban, a hashártya mögött, a hátsó testfalhoz közel lévő nyirokcsomók azért érdekesek a here betegségében, mert a here a hasüregben fejlődik ki és onnan száll le a herezacskóba. Tehát az úgynevezett környéki (regionális nyirokcsomók) a hasban találhatók, ahol a here kifejlődött. Az, hogy reaktív a nyirokcsomó, részben a szerkezete, kontrasztanyag halmozása, valamint a mérete alapján valószínűsíthető.

Valóban igaza van, hogy azt a nyirokcsomóról kimondani, hogy biztos daganat áttétes nyirokcsomó, szöveti-citológiai mintavétellel lehetne, de a hasban lévő nyirokcsomókból nehezebb mintát venni, mint pl. emlőráknál a hónalji nyirokcsomókból, s kérdés, hogy a több nyirokcsomó közül melyikből vegyenek. Amennyiben az egyik nyirokcsomóban nincs daganatsejt, akkor még a mellette lévő nyirokcsomókban lehet.

A hererák nem túl gyakran ad csontáttéteket, tehát lehet, hogy a csontban leírt elváltozásnak valóban nincs köze az esetleges heredaganathoz, s valóban egy jóindulatú csontdaganat.

A hasfalon lévő dudort a következő orvosi vizsgálatnál ismét érdemes megmutatni a barátját vizsgáló orvosnak. Ugyanakkor egy heredaganatra az sem igazán jellemző, hogy izomba adna áttétet. Természetesen a csomót meg lehet vizsgálni tapintáson kívül esetleg ultrahanggal is.

Levele végén a „rossz eredményről” feltett kérdésben feltételezzük, hogy arra gondol, mi várható, ha valóban hererák igazolódik. Ekkor a szövettani vizsgálat nyilatkozni fog arról, hogy a herében milyen kiterjedt ez a folyamat, érinváziót mutat-e, vagyis vannak-e a szövettani metszeteken kimutatható ráksejtek a vérerekben. Fontos, hogy a daganat áttöri-e a here tokját (az előzetes CT vizsgálat alapján ez nem valószínű).

Számos ilyen tényezőt mérlegelve dönthetnek a hererák kezelésben jártas onkológusok a műtét utáni úgynevezett adjuváns citosztatikus kezelés szükségességéről, arról hogy hány ciklusban kell onkológiai kezelést adni, s milyen gyógyszereket érdemes alkalmazni a kiújulás kockázatának csökkentése érdekében.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Heretumor 22 évesen, vérkép
Csírasejtes heredaganat
Csomók a férfi mellben hereműtét után
Gyermeknemzés vagy spermabank?
Családalapítás egyik here eltávolítása után

Kemoterápia utáni gyermekvállalás
Hereeltávolítás utáni kezelések
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top