Heredaganat gyermekvállalás előtt

Férjemet 2012.10.01-11.10. között mellékhere gyulladással kezelték. Kb. 1 hete jobb oldali castraciót végeztek nála, seminoma miatt.

A szövettani eredmény szerint a here állományában atrophiás terület és a megtartott szerkezetű hererészlet határán két, egymástól különálló, egyenként 5 mm-t meg nem haladó átmérőjű gócban található kicsiny daganatszövet. Ez a fagyasztás során észlelt seminomával azonos jellegű elváltozás, amelyben világos, csaknem víztiszta plasmájú, kerek, basophil, mérsékelt morphológiai különbségeket mutató magvú sejtek csoportjaiból, fészkeiből áll, amelyek között mindegyik területen gócos lymphocytás beszűrődés mutatkozik. A többi kimetszett here és mellékhere részlet, valamint a funiculus átmetszet daganatmentes. A daganatsejtek érbetörése sehol sem észlelhető. A hártyás falú tömlő vékony kötőszöveti sövénnyel határolt és monomorph, basophil, köb-, illetve henger alakú hámsejtekkel bélelt. Daganat benne nincsen. Mellékhere kórszövettani eredménye: heges hereállománnyal összefüggő kicsiny, heges, a fentiekkel azonos jellegű, a metszetek síkjában ugyancsak 5 mm átmérőjű daganatszövet.

A leletet csak átadták, magyarázatot nem kaptunk. A kezelőlapon olvasható, hogy tumormarkerekre vérvétel történt, melyek normális tartományban voltak. Annyit mondtak, hogy vegyük fel spermabankkal a kapcsolatot, majd férjem jelentkezzen az Országos Onkológiai Intézetben. 2 hét múlva pedig CT vizsgálatra kerül sor.

Azt szeretném tudni, hogy amennyiben a férjemnek a CT vizsgálati eredményei negatívak lesznek, illetve a fentiek tükrében javasolhatnak-e nála kemoterápiát, sugárkezelést, vagy bármilyen gyógyszeres kezelést? Jelenleg semmilyen gyógyszert sem kell szednie.

Miért kell az Országos Onkológiai Intézetnél jelentkeznie?

Gyermekvállalás előtt állunk. Spermabanki szolgáltatás igénybevétele miért javasolt? Átmenetileg, meghatározható időtartamban csökken a nemzőképessége, romlik a spermaképe? Az esetlegesen várható kezelések rontanának a spermiumok minőségén? Természetes úton történő gyermekáldásban mikortól lehet bízni?

Férjénél rosszindulatú daganatra derült fény a herében, magyarul hererákra. A CT vizsgálatra azért van szükség, hogy kiderüljön, hogy a szervezetben van-e máshol még daganatra (esetleges áttétre) utaló eltérés, mivel ez is befolyásolja azt, hogy most a kasztráció után milyen onkológiai kezelésre, pl. kemoterápiára lesz szükség. Az eddigi leletek ismeretében ez szóba jöhet, s ez akár tartósan is befolyásolhatja a nemzőképességet, ezért javasolták a kapcsolatfelvételt spermabankkal.

Azért irányították Önöket az Országos Onkológiai Intézetbe, mert ott is működik olyan osztály, amely kifejezetten az uroonkológiai rosszindulatú daganatok, köztük a hererák kezelésével foglalkozik.

A CT lelet, a tumormarkerek és a már rendelkezésre álló szövettani lelet ismeretében tudnak dönteni arról, hogy javasolnak-e és ha igen, akkor milyen műtét utáni onkológiai kezelést. Amennyiben igen, ennek a kezelésnek a műtét után megfelelő időben el kell kezdődnie, mert ilyen kezelést nincs értelme sok hónappal a műtét után adni, tehát a leletekkel minél előbb forduljanak onkológiai kezelést biztosító centrumhoz.

A rosszindulatú daganat miatt hosszabb távú onkológiai ellenőrzésre, követésre, kontrollvizsgálatokra is szükség lesz. A gyermekvállalásról, ennek szempontjairól, javasolható időpontjáról is majd az onkológustól kaphatnak részletesebb felvilágosítást, mivel mindezt befolyásolják az elkövetkezendő vizsgálatok eredményei és az esetlegesen alkalmazott onkológiai gyógyszerek is.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Gyermekvállalás: jöhet élet a rák után?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Heredaganat utáni gyermeknemzés
Hererák: van nyirokérinvázió?
Heredaganat, csontdaganat
Csírasejtes daganat 23 évesen
Heredaganat, tumor a mellüregben
Heretumor 22 évesen, vérkép
Csírasejtes heredaganat
Csomók a férfi mellben hereműtét után
Gyermeknemzés vagy spermabank?
Családalapítás egyik here eltávolítása után

Kemoterápia utáni gyermekvállalás
Hereeltávolítás utáni kezelések
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top