Hereeltávolítás utáni kezelések (jelige: kálvária)

Páromnál, miután kivették a heréjét, embrionális szövettípusú daganatot diagnosztizáltak. Ezt követően onkológiára küldték, ahol BEP kezelést folytatnak nála, előreláthatólag 2 ciklusban. A műtét előtt magasak voltak az AFP és béta HCG értékei, de ezek a here eltávolítása után normalizálódtak. Hasi echo, mellkas Rtg, CT mind negatív, az orvosok a stádiumot T1N0M0-nak ítélik, ezért is kap csak 2 ciklust a kezelésből.

Mennyi az esély a kiújulásra ezután a kétciklusos kezelés után? Csont és izületi fájdalmai lehetnek az Osetrontól, amit hányingercsillapításra kap? Ugyanis néha arra panaszkodik, hogy fáj mindkét lábszára. Ugye ez nem csontáttét? Gondolom akkor csak az fájna, amelyik áttétes… Megjegyzem, hogy most tart az első ciklus végénél. Elegendő a 2 ciklus ebben a stádiumban?

A csont- és ízületi fájdalmakat nem biztos, hogy az Ön által említett hányáscsillapító okozza, az lehet a megkezdett citosztatikus kezelés mellékhatása is, amely általában átmeneti. Jól gondolja: kicsi a valószínűsége, hogy a két végtag egyszerre jelentkező fájdalma hátterében szimmetrikusan kialakuló csontáttétek állnának. A hererák egyébként is meglehetősen ritkán ad áttétet a csontokba.

A T1N0M0 stádium azt jelenti, hogy kicsiny volt az elsődleges daganat, a környező nyirokcsomók vonatkozásában nem ismert áttét, és távoli áttét sem igazolódott. Ez az oka, hogy viszonylag rövid kemoterápiás kezelést terveznek az onkológusok, mert ebben a stádiumban kicsi a kiújulás valószínűsége, s jók az esélyek a teljes gyógyulásra is. Időszakos kontroll onkológiai vizsgálatokra azonban szükség lesz (tumormarker, képalkotó vizsgálatok, fizikális vizsgálat), hogy az esetleges kiújulást időben észlelhessék és kezelhessék.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top