Hereműtét után kemoterápia

32 éves férjemnél 2 hónapja alhasi fájdalmak és a bal here megnagyobbodása lépett fel. Azonnal urológushoz fordultunk, kb. egy hónapig antibiotikumokkal kezelték, de nem segített, így ultrahangra küldött a doktor úr, de nem mutatott ki daganatot.

Mivel továbbra sem javult az állapota, csak a fájdalom szűnt meg, az urológus javaslatára eltávolították az említett herét úgy kb. 2 hete, szövettant végeztek rajta, aminek az eredményéről konkrét leletet, semmit nem katunk, csupán egy címet és egy nevet, amit fel kell keresnünk és itt mondják el a továbbiakat (az urológus annyit említett, hogy kemoterápia szükséges).

Kérdésem az lenne, hogy vajon mire számíthatunk? Az adott időpontban, ha megjelenünk, befektetik vagy rögtön elkezdik a terápiát? Vagy további vizsgálatokat írnak elő? A műtét előtt végeztek hasi ultrahangot és mellkas röntgen, mindkettő negatív lett. Valamint a műtét napján és utána egy héttel is vettek a férjemtől vért, amit most fogunk fagyasztva vinni magunkkal, gondolom ezt majd csak itt az onkológia intézetben vizsgálják.

Esetleg milyen készítményeket tudna javasolni, amivel enyhíthetjük a kemoterápia kellemetlen mellékhatásait? Hány kezelésre számíthatunk?

Szeretnénk minél hamarabb túl lenni rajta, mert egy hónap múlva érkezik a kisbabánk, jó lenne felhőtlenül örülni neki.

A szövettani lelet és a hereműtét műtéti leírása fontos lehet a további terápia meghatározásához, tehát ezt érdemes lenne beszerezni az urológiai osztályon. Ezekhez az írásos információkhoz a betegnek joga van, mert befolyásolja a további kezelést, akár a hosszú távú onkológiai kezelési terv felállítását is. Amennyiben az urológus szerint kemoterápia indokolt, akkor a szövettani vizsgálat nagy valószínűséggel rosszindulatú daganatot (hererákot) mutathatott.

Azt mi sem tudjuk megmondani, hogy az adott időpontban az első találkozáskor pontosan mi fog történni: konzíliumra kerül sor, a további vizsgálatok meghatározásáról  (CT, tumormarker: AFP és béta-HCG) lesz szó, esetleg ambuláns kemoterápiás kezelést vagy kórházi befekvést terveznek-e. Tekintettel arra, hogy egy bizonytalan állapotban a további bizonytalanság egy döntésképes, életerős harmincas férfit még inkább megviselhet, érdemes lenne előzetesen telefonon érdeklődni annál az orvosnál, akinek a nevét megkapták, hogy milyen ellátásra készüljenek.

Azokat a kérdéseket, hogy hány ciklus kemoterápiát terveznek, lesz-e szükség sugárkezelésre, a kezelést koordináló onkológusnak érdemes feltenniük, aki a szövettani lelet és egyéb orvosi információk birtokában adhat ezekről Önöknek tájékoztatást.

A hererák műtét utáni kezelése több hónapig tart, nem egy kezelésről van szó, tehát várhatóan a kezelések nem fejeződnek be közös gyermekük érkezéséig. A daganatos betegségek a műtét utáni kemoterápiás kezelés (úgynevezett adjuváns kezelés) befejezése után is szoros kontrollt és követés igényelnek.

A  hererákban alkalmazott kemoterápiás kezelések alapja egy platina-származék (cisplatin), amely fiatal férfiaknál mellékhatásként okozhat hányást, ezért a kezelés során és az azt követő néhány napban az onkológus hatékony hányáscsillapító kezelést (injekciót, tablettát) fog valószínűleg javasolni, amelyet csak onkológus-sugárteraputa írhat fel az ilyen kezelések mellett. Az egyéb kemoterápiás mellékhatásokat (vérkép eltérések, stb.) is követni fogják az onkológiai kezelés folyamán, ezekről honlapunkon is olvashat bővebben.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top