Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?

A 16 éves fiam ma szólt, hogy van neki kis daganat a bal heréjében, ami tapintásra érezhető, kb. mint 1 apró borsószem. Mivel hétvégén nincs orvos, ezért hétfőn viszem el, de azt mondja, kb. 2 hónapja van neki, nem fáj tapintásra, és nem is nőt neki, minden nap ellenőrizte. Kérdeztem miért nem szólt, azt mondta, nem mert, de mikor olvasta a neten, hogy halál is bekövetkezhet, megiedt, és szólt.

Az lenne a kérdésem, van-e esély a gyógyulásra, vagy e 2 hónap alatt annyira szétszóródott a betegség, hogy már nincs? Már nem bírunk várni, mindenki ideges, remélem mihamarabb válaszolnak.

Jelenleg nem lehet kimondani, hogy a tapintott csomó esetében hererákról lenne szó, ehhez többféle vizsgálat, s végső soron szövettan (biopszia) szükséges. Tehát most az a legfontosabb, hogy urológiai vizsgálat történjen, s ott a szakember meghatározhatja, van-e szükség további vizsgálatokra.

A rosszindulatú daganatoknak különböző az áttétképzési hajlamuk: van olyan, kifejezetten rosszindulatú, agresszív daganat, amely az első tünetek (tapintás) utáni néhány hónapban is képes áttéteket adni, és vannak olyan daganatok, amelyek akár ökölnyi méretűre is nőnek és még nem adnak áttétet. Van olyan eset is, hogy az elsődleges daganat nem is ismert, csak a szervezetben látható az áttétképzés, s ennek hátterében keresik az úgynevezett elsődleges daganatot – az esetek egy részében sikertelenül -, mert egy akár gombostűfejnyi daganat is képes áttétképzésre, s egy borsónyi daganat kialakulásához is sokszor több év kell.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top