Hererák: elkésett kezelés? (jelige: tangó)

Tavaly áprilisban vette észre a daganatot ismerősöm az egyik heréjében. Azonnal eltávolították, és azt mondták, seminoma volt, utókezelés se kell, esetleg szoros követés, vagy ha akarja, sugár. A sugárt választotta, és azt hitte, túl van az egészen. A laborjai azonban egy idő után jeleztek valamit (fehérvérsejtszám, LDH), ezért PET/CT-re küldték. Az több kis nyirokcsomót jelzett (ágyékban ill. a vesevéna alatt). Közben egy egész év eltelt. Az ágyékit (3 cm) eltávolították, majd kemoterápia kezdődött nála, ami most is tart.

A rák esetében mindig az időfaktort mondják sorsdöntőnek. Szeretném kérdezni, hogy majd egy évvel az első műtét után nem elkésett-e a kezelés, és milyen esélyei vannak a gyógyulásra? 28 éves, sportoló fiatalemberről van szó. Azt is mondták azóta, hogy a sugár megégethette a nyirokcsomókat és tán nem is hat ott a kemó. Sajnos arra sem kap semmiféle útmutatást, hogy hogyan táplálkozzon, milyen vitaminokkal erősítse magát stb. Nagyon aggódom érte és segíteni szeretnénk neki. Örülnék, ha választ kapnék a kérdéseimre, ami talán másoknak is tanulságos lenne.

Heredaganatok esetén előfordul, hogy a műtéti eredményt, szövettant és a tumormarkereket (többnyire az AFP és a béta-HCG) ismerve alacsonynak tartják a daganat kiújulási kockázatát, s ekkor nem indítanak agresszív, kombinált kezelést, mivel a kezelés esetleges mellékhatásai nem állnak arányban a terápiával elérhető előnyökkel. Sajnos azonban az alacsony kockázat nem jelent nulla kockázatot, ugyanis a betegek kis százalákánál kiújulhat a betegség.

Az ön barátjánál ez már a szervezet több nyirokrégióját érintette, de szerencsére nem adott távoli áttétet (pl. tüdőbe, májba). A most adott kemoterápiás kezelésnek vélhetően az a célja, hogy a távoli áttétek kialakulását gátolja vagy legalább elodázza, így biztosítva élhető éveket a betegnek.

A táplálkozással, vitaminkészítményekkel kapcsolatban valószínűleg azért nem kap határozott tanácsot az orvosoktól, mert kevés megbízható ismeretanyag áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy egy már kialakult rosszindulatú daganatos betegség esetén milyen táplálkozás, milyen vitaminok, esetlegesen milyen táplálékkiegészítők javítják az életkilátásokat, nyújtják meg az életidőt vagy gátolják a betegség rosszabbodását (progresszióját).

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
A herék önvizsgálata
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Feszültségkezelő tréning rákbetegeknek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
26 éves hererákos férfi
Hererákgyanú és kábítószerek
Felépülés a hererákból
Hererák kiújulása
Eltávolított here
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereműtét utáni pszichoterápia
PET CT vizsgálat saját pénzen

Top