Hererák terápiája

Férjemet 2007. aug.-ban operálták jobb oldali heredaganatra. Önvizsgálatkor vette észre, hogy valami csomót tapint a jobb heréjében, ami tapintáskor fájdalmat okoz, majd utána nem érez fájdalmat. Ekkor rögtön elmentünk orvoshoz. Meg is állapították másnap, ez egy 1,5 cm-es kis daganat, amit el is távolítottak vezetékkel együtt teljesen, mindent a jobb oldalról.

SOTE-n operálták, meg is voltunk elégedve az operáló orvossal. Majd a szövettana elég csúnya lett. Rosszindulatú daganatot mutatott a következő diagnózisokkal:
pT1,Nx,Mx.
bno. neoplasma malignus testis c-62.01,
N- Snomed Carcinoma embryonale 9070.3
N- Snomed Terratoma Immaturum 9080.3
N- Snomed Seminoma 9061.3

Ezután a Kékgolyóba küldtek. Ottani doktor úr azt javasolta, hogy ne operáljunk (mert az urológus meg akarta operálni, a hasi nyirokcsomókat ki szerette volna venni miután a szövettani eredményt látta) CT: negatív lett közvetlen műtét után.

Tehát az onkológus nem operált, hanem 2 havonta kontrolláljuk: vérvétel, tumormarkerek, CT mellkasi és hasi most legutóbb (aminek még az eredményét nem tudjuk) egy pár napja volt. Előtte mellkas rtg, negatív. Ct: negatív (ez nov.-ben volt)

Szeptember végi tumormarker értékek: AFP: 7,66 HcG: 0,96 NSE: 8,7, melyek közül a közvetlen műtéthez képest az AFP értéke kissé emelkedett (közvetlen műtét után 5, 2 volt).

Segítséget szeretnék kérni: igaz, hogy ápolónő vagyok, ami ilyen esetben a legrosszabb, mert csak a rosszra gondol az ember. Kérem segítsen, hogy hová forduljunk. Még gyermekünk sincs (30 évesek vagyunk). Ilyen esetben kell spermabankhoz fordulnunk? Semmilyen kezelést nem kap a férjem csak kontroll 2 havonta, ami már most is 2 hetet elcsúszott.

Babával próbálkozunk már 8 hónapja, de semmi eredmény. Kérem segítsen, mert nagyon kétségbe vagyunk esve. Mit javasol? Lehetséges, hogy nem kell semmilyen kezelés csak kontroll? Lehetséges ez?

A férjénél a daganatot szerencsére még akkor felfedezték, amikor kicsi volt (ezt jelenti a pT1-es TNM beosztási jelzés, ahol a T a tumor mérete), ezért véleményezte úgy a hererákok szakterületét jól ismerő onkológus, hogy szoros követést javasol, és nem a hasi regionális nyirokcsomók eltávolítását, illetve kemoterápiát.

Azért történnek a gyakori, 2 havonkénti kontroll vizsgálatok, hogy az esetleges betegség kiújulást még akkor lehessen észlelni, amikor a betegség nem terjed szét a szervezetben. Ugyanakkor azért lehetséges, hogy csak kontrollok történjenek, mert jó esélye van annak, hogy az elsődletes daganat eltávolításával meg is gyógyulhatott a férje. De ezt csak több éves, negatív kontrollvizsgálatok után lehet nagy valószínűséggel kimondani.

Az Ön által megadott 7,66-os AFP értékről nem tudjuk megmondani a normálérték ismerete nélkül, hogy ez normális vagy kóros tartományban van, a normálérték meghatározása ugyanis laboratóriumonként különbözhet.

A spermabankkal és a gyermekvállalással kapcsolatos kérdéseiket tegyék fel az onkológusnak, akitől részletes tájékoztatást kaphatnak, mikor lehet szükség arra, hogy férje spermájából spermabankba helyezzenek el megőrzésre.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top