Heretumor 22 évesen, vérkép (jelige: ETNA)

Rosszindulatú – áttétek nélküli, jó tumormarker értékek – heretumor műtétje után „megelőző” kemoterápiát kap a 22 éves fiam (2 ciklus, az első cikluson vagyunk túl). Lelkileg nagyon jól viseli, a hozzáállása még számomra is meglepő, már-már példaértékű, de a kemoterápia hatására, annak mellékhatásaként, sajnos romlott a vérképe (pl. FVS 2,49; VVT 4,0; Hgb 11,5; Thrombocytaa 78… stb.), ezért az onkológus 2 Zarzio injekciót írt elő. Tudom, hogy ez általában így történik, hogy nem „egyedi” eset, tisztában vagyok a higiénia, a fertőzések elkerülésének fontosságával. De abban, hogy hogyan javíthatnék én (ha egyáltalán tehetek valamit) a jelenlegi helyzeten, teljesen bizonytalan vagyok!

A kérdésem az, hogy bármi módon (táplálkozás, étrendkiegészítők, immunerősítők stb.) hozzá tudunk-e járulni ahhoz, hogy a vérkép javuljon, méghozzá úgy, hogy az alkalmazott „kiegészítő” módszerrel, vagy szerrel ne befolyásoljuk rossz irányba az alkalmazott terápia, ill. a Zarzio injekció hatását?

Azt már biztosan tudom, hogy pl. a nagy dózisú C vitamin adása kemoterápia esetén nem javallt, de amikor az immunrendszer erősítés lehetőségéről kérdezem az orvosunkat, csak annyit mond, hogy az immunerősítők hatása nem bizonyított… Értem én és tudom azt is, hogy a legjobb kezekben van, s hogy a gyógyulás szinte 100 %-os, igyekszik a család támasz lenni és nem rátelepedni, nem „beszéljük túl” ezt az egészet, de közben, most például olyan nehéz „tétlenül” ülni és várni, hogy javul-e a vérkép és remélni, hogy közben nem lesz fertőzés. Kérem, segítsenek eligazodni ebben a kérdésben.

Nem lehet azt mondani, hogy „tétlenül ülnének”, hiszen történt kontroll vérkép vizsgálat, amely jelezte a kissé csökkent fehérvérsejt számot. Ez nem is riasztóan alacsony érték, bár jó lenne ismerni a fehérvérsejtek belső összetételét, s ezen belül a neutrofil (granulocita) számot.

Azért sincs szó tétlenségről, mert az alacsonyabb fehérvérsejtszám miatt a fia kap olyan injekciót, amelynek segítségével a fehérvérsejtek száma igazoltan növekszik, mert osztódásra serkenti azokat az ős-vérsejteket (úgynevezett progenitor sejteket), amelyekből a fehérvérsejtek keletkeznek. Ennek eredményeként néhány napon belül javulni szokott a fehérvérsejtszám.

Mi is csak azt írhatjuk, amit az Ön fiát kezelő orvos mondott, hogy az úgynevezett „immunerősítő” készítményeknek a hatása nem bizonyított – sem a rosszindulatú betegségek lefolyására, sem a fehérvérsejtszám emelésére, és arra vonatkozóan sincs bizonyíték, hogy az alacsony fehérvérsejtszám mellett esetleg (szerencsére ritkán) jelentkező fertőzések gyakorisága alacsonyabb lenne, ha a beteg ilyen készítményt használ.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csírasejtes heredaganat
Csomók a férfi mellben hereműtét után
Gyermeknemzés vagy spermabank?
Családalapítás egyik here eltávolítása után

Kemoterápia utáni gyermekvállalás
Hereeltávolítás utáni kezelések
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top