Herevizsgálat diagnózisa (jelige: seminoma)

Nekem a következőket írták a szövettanon, kérem szíves elemzését!

Anamnézis:
2004-ben operáltak baloldali heredaganat miatt, amely embrional carcinoma lett, ezután 2 BEP széria kemoterápia, 2006-ban baloldali idegkímélő RLA, amely reaktív nyirokcsomót igazolt. 2008 aug. 29. jobb oldali here-elváltozás, amelyből resectio történt, ami SEMINOMA, illetve csírasejtes daganat. 2008. szept. 17. magas semicastracio.

SZÖVETTAN:
Makroszkópos leírás:
5x3x2 cm-s here, összefüggésben mellékherével és 5,5 cm hosszú, 1,5 cs átm. funiculus részlettel. Metszéslapon okkersárga szövetállomány látható a herében, mely csipesszel nem foszolható. Egy-egy területben 3 mm átm. szürkésvörös elmosódott határú terület észlelhető. A funiculus állományban 5 mm átm. porckemény tapintatú ductus deferens észlelhető.

Mikroszkópos leírás:
A heretubulusok mintegy 90%-ában világos plasmájú, hiperchrom magvú atypusos csírasejtek figyelhetőek meg PLAP és CD117 pozitivitással, utóbbiakat két blokkban vizsgálva. Egy 5mm-es és egy 0,5 mm-s gócban intenzív lymphoplasmocytás beszűrődéssel övezett seminoma sejtcsoportok láthatóak invazív terjedés jelével. A tumorsejtek nagy nucleolussal sötét, szemcsézett chromatin tartalmú maggal bírnak. A daganatsejtek a tumoros góc szélében megtartott falú, neoplasticus hámmal bélelt tubulosok közé terjednek. Az interstitium fokálisan kiszélesedett, gócosan Leydig-sejt felszaporodás azonosítható. Széli területben némiképp összenyomott rete testis Helleri figyelhető meg. Az érképletek lumene szabad. A funiculus spermaticus állományában idegentest típusú óriássejtek, fokális lymphoplasmocytás beszűrődés, kötőszöveti rostszaporulat észlelhető. A ductus deferens nyálkahártyabélése megtartott, fala heges. A funiculus érképletei szabadok. A tunica albuginea folytonossága megtartott. Emellett megtartott szerkezetű mellékhere állomány azonosítható.

Vélemény:
Seminoma testis két, 5 és 0,5 mm-s fókuszban, a jobb herében kiterjedt intratubularis csírasejtes neoplasia mellett, ér, nyirokér, tunica albuginea és finiculus beszürődés nélkül. pT1NxMx

Megjegyzés:
A beteg anamnézisében ugyanezen heréből 1,5 cm-es seminoma kimetszése szerepel, amely nem ép szövetben történt. A szöveti kép alapján egyértelműen nem dönthető el, hogy a látott tumor ezen exindatum residuma-e, vagy kiterjedt intratubularis csírasejtes neoplasia talaján kialakult multiplex tumor-gócokról van-e szó.

A heréből jelenleg két, méretében elég kicsiny, 0,5 mm-es és 5 mm-es átmérőjű gócot távolítottak el, ezért van pT1 a TNM osztályozási leletben, ez utal a méretre. A nyirokcsomó (n), illetve áttét (m) vonatkozásában azért van x, mert azt a szövettanász nem tudja a szöveti mintából megmondani, hogy van-e távoli áttét bármelyik másik szervben vagy van-e metasztázis a here nyirokcsomóiban (amelyek a hasban a nagyerek mentén helyezkednek el, ahol a here kifejlődött). Ezekre a kérdésekre további képalkotó kontrollvizsgálatok adhatnak választ.

A korábban, a leletben hivatkozott eltávolított, seminoma szövettani típusú daganat ezeknél a gócoknál lényegesen nagyobb volt. Kizárólag a szövettani lelet ismeretében nem lehet megmondani, hogy eleve egy többgócú daganat volt-e a herében, amely a herecsatornácskákban látott csírasejtes rosszindulatú daganat talaján alakult ki, vagy a most leírt két kicsiny góc a korábban eltávolított, nagyobb seminoma típusú rosszindulatú daganat maradványa-e.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hererák: echoszegény terület a májban
Hereeltávolítás utáni kezelések
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top