Hogyan tovább? (jelige: otiti)

Nőgyógyászati rákszűrés eredménye p3-4. Két hét múlva orvosom azonnal műtött. A szövettan daganatot állapított meg, de ép szövettel való eltávolítással leleteimen mindenhol szerepel a „nem gyulladásos méhnyak” felirat. 31 éves vagyok, két gyermeket szültem.

Hogyan tovább? Lehet ebből valami rossz vagy teljes a siker?

A p1-p5 skálán értékelt méhnyakszűrési eredményben a p3-as lelet már azt jelenti, hogy a mikroszkóp alatt vizsgált mintában látnak olyan sejteket, amelyek nem szoktak az anyagban jelen lenni, a p4-p5 eredmény pedig már a daganatgyanút veti fel. Emiatt került sor Önnél is a műtétre, illetve annak kapcsán a szövettani vizsgálatra, hogy biztos diagnózishoz lehessen jutni. 

A pontos diagnózis érdekében szövettani vizsgálat szükséges, amelyet Önnél el is végeztek, s ez mutatta a daganatot. A részletes szövettani lelet alapján – illetve szükség esetén a kismedencei képalkotó vizsgálatok nyomán – tudja eldönteni a nőgyógyász és/vagy onkológus, hogy további onkológiai kezelésre, például sugárkezelésre van-e szükség, illetve milyen gyakori kontrollvizsgálatok indokoltak.

A kóros szövet időbeni eltávolítása hozhat teljes, szövődmény nélküli gyógyulást, ám ezzel együtt a jövőben is rendszeresen részt kell venni a nőgyógyászati kontrollvizsgálatokon.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Műtét után kell-e rákszűrés?
Veszélyes méhszájseb
Méhnyakszűrés: nem múló méhszájseb
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt

Top