Hólyagrák, végbélrák, méltóság (jelige: fanika)

A férjem az alábbi betegségekben szenved:
Dialízisre jár hetente háromszor. Rosszindulatú hólyagdaganat miatt eltávolították a hólyagját, de a daganat ismét kiújult a hólyag helyén, amit ismét megoperáltak. Időközben kiderült, hogy végbéldaganata is van, ezért végbél sztómája is van.

Mindezek után egy hónapon belül a farhúsban tályog keletkezett, mely összeköttetésben volt a műtéti sebből kivezetett cső helyén keletkezett sipollyal. Szeretném megtudni, hogy egy urosztómás, kolosztómás, dializált és állandó kötözésre szoruló beteg részére van-e olyan intézmény (akár fizetős is), ami emberi méltóságot megőrző körülményeket biztosítana számára, akár csak egy rövid időre is.

A kismedencében szétterjedő, a végbelet és a farpofát is beszűrő rosszindulatú daganat a sztómák és az alapvető funkciók elvesztése miatt jelentős mértékben rontja a beteg életminőségét.

Leveléből nem derül ki, hogy arra az időre keres férjének elhelyezést, amikor az utolsó napjait-heteit éli, vagy a betegség még nem ennyire utolsó időszakában szeretnének 1-2 hetes elhelyezést kapni valahol. Amennyiben az első lehetőségre keresnek megoldást, az ország különböző részein fellelhető hospice osztályok nyújthatnak Önöknek segítséget. Ezek elérhetőségét megtalálja a portálunk főoldalának alsó részén lévő országos térképes adatbázis segítségével.

A kórházi elhelyezés szempontjából elmondható, hogy a különböző osztályok (onkológia, urológia, belgyógyászat stb.), illetve dolgozóik erejükhöz, képességükhöz és lehetőségeikhez képest igyekeznek ellátni a betegeket, biztosítva az alapvető ápolási funkciókat, de ahogyan Önök is tapasztalják, az egyágyas szobák, külön nővérszolgáltatás, választható étkezés még  csak szűk keresztmetszetben férhető hozzá. Néhány kórházi, belgyógyászati osztálynak van néhány ilyen térítéses kórterme, ahol nagyságrendileg 5-20 ezer forint napidíjért kaphatnak a szokásosnál jobb hotelszolgáltatást a betegek, a szokásos orvosi ellátás mellett.

Vannak magánintézmények is (magánkórházak, ápolási otthonok), ahol szintén lehetőség van napi, folyamatos ápolásra szoruló betegek elhelyezésére. Itt a napidíj az előbb említett többszöröse is lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Fájdalomcsillapítás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Amikor második otthonná válik a kórház…
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
A magányos haldoklás ellen küzdenek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top