Hónalj nyirokcsomó: lehet rák?

Másfél hónapja felfedeztem egy diónyi nagyságú, fájdalmatlan csomót a bal hónaljamban. Elmentem a háziorvosomhoz, majd ő tovább küldött sebészetre, onkológiára. Ma kaptam meg az eredményeket ami így szól:

„Status: A bal axillában kb. zölddiónyi nagyságú mobilis limphoglandula. Laborértékekben kóros nem észlelhető.
Mellkas rtg. javasolt, majd axillaris UH. ”

Attól félek, hogy rosszindulatú daganatról van szó, bár a doktor úr szerint nem valószínű, mert a vérkép kimutatta volna. Bár hozzátette, ezek a vizsgálatok azért kellenek, hogy végleg kizárjuk amitől félek. Ez nem teljesen nyugtatott meg. A kérdésem az lenne, hogy van-e rá esély, hogy rákról van szó, illetve ebből a csomóból kialakulhat-e a későbbiekben rosszindulatú daganat?

A hónalji nyirokcsomóban jelenhet meg daganatos áttét, s a levelében leírt zölddiónyi nyirokcsomó elég nagy. Ennek ellenére a nyirokcsomó-megnagyobbodást nemcsak rosszindulatú daganat okozhatja, hanem pl. gyulladásos folyamathoz is kapcsolódhat.

Az, hogy mobilis, azt jelenti, hogy nem kapaszkodik össze a környezetével. Mindenképpen kivizsgálás szükséges, illetve a nyirokcsomó citológia vizsgálatát is javasolhatják, vagyis tűszúrásos mintavételt a nyirokcsomóból, s az így nyert sejtek vizsgálatát mikroszkóp alatt, annak érdekében, hogy el lehessen dönteni, jó vagy rosszindulatú folyamatról van-e szó.

Azt sajnos nem mondhatjuk teljes biztonsággal, hogy a normális vérkép, vagy akár a normális, szélesebb körű laborvizsgálat biztosan kizárja egy rosszindulatú folyamat fennállását, mert számos esetben sokszorosan áttétes betegeknek is normális laboreredményei vannak.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Duzzadt nyirokcsomók
Nyirokrák vagy kiújult mellrák
Mellrák, ellentmondó nyiroklelet
Nyirokcsomó, majd májdaganat

Top