Hosszútávú mellékhatások (jelige: leander)

Szeretném azt megkérdezni Önöktől, hogy mi az a tünet, ami évek múlva is előjöhet kemotherápia ill. sugártherápia után?

Milyen táplálékkiegészítő fogyasztható a khemotherápia alatt? Ajánlott lehet pl. a Flavin7 a fej-nyaki tumornál? Nem változtatja meg a vérképet
jelentősen?

Kemotherápia alatt normális a gége szárazsága? Hogyan védhető ez ki?

A kemoterápiáról és a sugárterápiáról, valamint azok mellékhatásairól külön cikkekben olvashat oldalunkon.
 
A sugárkezelés késői és tartós tünete lehet, hogy a besugárzott területen a bőr megvastagodhat, a pórusok kifejezettebbekké válhatnak, s a szőrtüszők elhalnak. Változhat a terület nyirokellátása is, néhány esetben nyirokpangás alakulhat ki (például a hónalj besugárzását követően az azonos oldali végtag hónapok-évek múlva megduzzadhat, úgynevezett limfödéma alakulhat ki).

Sikeres, gyógyulást hozó sugár- és kemoterápia után késői, 10-20 év múlva jelentkező szövődmény lehet, hogy – főleg bizonyos gyógyszerek alkalmazása után – némiképp megemelkedik az úgynevezett második daganatok előfordulása, amennyiben az adatokat ahhoz a népességhez hasonlítják, amelynek tagjai nem kaptak kemoterápiát (mert nem volt olyan rosszindulatú megbetegedése, amely miatt ez szükséges lett volna).
 
A táplálékkiegészítők fogyasztásával és a párhuzamosan adott kemoterápiával, illetve az Ön által kérdezett készítmény vérképre gyakorolt hatásával kapcsolatban sajnos nem áll rendelkezésre elegendő bizonyító erejű klinikai vizsgálaton alapuló tudományos adat, hogy kérdését megválaszolhassuk.
 
Kemoterápia alatt előfordulhatnak nyálkahártya problémák, így nem számít kirívó mellékhatásnak a torok szárazsága sem. Ezeket a tüneteket fokozza az, ha a beteg a kezelés alatt alkoholt fogyaszt vagy dohányzik, ezért már a káros szenvedélyek mellőzése is csökkentheti a panaszokat. A száj- és torokszárazságon a bőséges folyadékpótlás, esetleg műnyál alkalmazása enyhíthet.

Top