HPV és P3-as rákszűrés

Az utolsó rákszűrésem eredménye P3 volt SIL1 és CIN1, gyulladás. Csináltattam HPV tesztet is, aminek az eredménye 52 és 59-es magas rizikójú. Az orvosom nem javasolt semmilyen gyógyszeres kezelést. Két hete kezdtem el szedni az Isoprinosine nevű készítményt. Egy hónap múlva kell visszamennem kontrollra. Az orvosom azt javasolta, hogy ha a következő eredményem is hasonló lesz, akkor műteni kellene. Én ezt nem nagyon szeretném, mivel még csak 22 éves vagyok. Ön mit gondol, nem lehetne valahogy kikerülni a műtétet? Kellene esetleg használom valami más készítményt?

A P3 citológiai bizonytalanságot jelent, tehát olyan leletet, amely alapján sem azt nem lehet kimondani, hogy biztosan egészségesek a sejtek a méhnyakon, sem azt, hogy biztosan elindult valamilyen rosszindulatú folyamat. Ezért javasolta orvosa, hogy meg kell ismételni a citológiai mintavételt, hiszen P3-as eltérést nem biztos, hogy daganat okoz, okozhatja gyulladásos folyamat is.

A műtétnél legtöbbször úgynevezett konizációra kerül sor, amikor kúp alakú szövetdarabot (latinul conus-t) metszenek ki a méhszájból, így igyekezve eltávolítani a bizonytalan szöveti viselkedésű részt. Utána az eltávolított szövetdarabot részletesen feldolgozzák, azaz metszeteket készítenek belőle, amelyeket mikroszkóp alatt vizsgálnak, így igyekeznek megállapítani, hogy van-e rosszindulatú folyamat a méhnyakon.

Amennyiben valóban elindult valamilyen rosszindulatú folyamat a méhnyakon, azt nem fordítják vissza a gyógyszerek. Az ilyenkor alkalmazott kezeléseknek az a célja, hogy az esetlegesen meglévő gyulladást gyógyítsák, s így a kontroll citológia már ne P3, hanem alacsonyabb számú eredményt mutasson (de még ekkor is újabb kontrollt javasolnak. mert egy P2 (esetleg P1) citológia után még nem merül feledésbe a korábbi P3, ezért legalább két P2 citológiai eredményre törekednek ilyenkor.

Kapcsolódó cikkek:
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 citológia teendők
P3 citológia kontrollja
HPV gyanús: P3 citológia lehet felfázástól is?
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top