HPV fertőzés férfiaknál (HPV vírus)

A barátnőmnél, akivel egy éve vagyok együtt, nemrég diagnosztizálták a HPV vírust , és a nőgyógyász méhnyakrákos betegséget állapított meg. Jelenleg további eredményekre várunk, hogy a daganat jó vagy rossz indulatú. A lány minden évben jár citológiai vizsgálatra.

Kérdésem a következő lenne (kérem nézzék el tudatlanságom):
– a betegség csak nemi úton terjedhet? (lehetséges, hogy a lány egy korábbi kapcsolatából származik)
– Lehetek én is fertőzött?
– Ha igen, van-e kezelés a férfi számára?

A rákmegelőző vakcinának is nevezett HPV oltóanyag ráirányította a figyelmet a humán papilloma vírus (HPV) fertőzés veszélyeire. A HPV nem egyetlen vírus: körülbelül száz, egymással számozással megkülönböztetett vírusról van szó. Ezeknek a vírusoknak bizonyos fajtái felelősek olyan kóros sejtburjánzásokért, amelyek következtében például a tenyéren-talpon szemölcsök alakulnak ki, vagy a nemi szerveken szemölcsszerű elváltozás (pl. condyloma acuminatum, régies magyar nevén hegyes függöly vagy kakastaréj) jön létre.

A HPV a hámsejteknél okoz fertőzést, s a fertőzés kapcsán néha nemcsak az előbb említett jóindulatú folyamatok, hanem rosszindulatú elváltozások is kialakulhatnak. A HPV vírus legerősebben rákkeltő változatainak szerepét igazolták a méhnyakrákon kívül a fej-nyaki terület rákos megbetegedéseiben, illetve a hímvessző rosszindulatú daganataiban. Ugyanakkor tudni kell, hogy a hímvessző rákja nagyon ritka betegség, az európai népességben minden százezredik lakosra jut egy eset. A HPV fertőzéseknek egyébként is csak alacsony százalékában alakul ki rosszindulatú daganat, a fertőzést az immunrendszer gyakran önmaga képes leküzdeni.

A HPV vírus elsősorban nemi úton terjed, Ön is lehet fertőzött. Magyarországon ma már több HPV központ érhető el, ahol nemcsak nőket, hanem férfiakat is fogadnak. Egy ilyen központban, illetve urológus vagy andrológus szakorvosnál tájékozódhat részletesebben az esetleges teendőkről.

A HPV fertőzött férfiak többsége tünetmentes és panaszmentes. Annak ellenére, hogy a HPV gyakori fertőzés, a férfiak nagy részében nem okoz egészségügyi problémát. Amint azt fentebb említettük, a szexuálisan aktív férfiak és nők között életük során gyakran kialakul HPV fertőzés. Mivel a HPV nagyon sok esetben nem okoz tüneteket, sokszor a férfiak és a nők úgy kapják el és úgy adják tovább, hogy nincsenek is tudatukban saját fertőzöttségüknek.

Amennyiben a férfiaknál a HPV fertőzésnek bármilyen tünetei is lesznek, azok általában a hímvesszőn, a herezacskón, a lágyékhajlatban, a gáttájon megjelenő szemölcsök formájában mutatkozhatnak. A szemölcsök lehetnek laposak vagy kiemelkedőek, esetleg karfiolszerűek, s akár több hónappal a fertőzött személlyel történő szexuális kapcsolat után is jelentkezhetnek. Ám még egyszer megjegyezzük: a lakosság jelentős részénél élete folyamán minden különösebb következmény nélkül megjelenik, majd elmúlik a HPV fertőzés valamelyik fajtája.

Kapcsolódó cikkek:
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Hererák és hímvesszőrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HPV férfiaknál
HPV és esély a rákra
HPV-tesztre várva
Méhszájseb és HPV
Fájdalmas HPV vizsgálat
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?

Top