HPV monogám kapcsolatban (jelige: Maya a méhecske)

P3, HPV18 miatt conisatioval nyert szövettani vizsgálatom eredménye CIN III. Resectió az épben történt. CGIN nem azonosítható. A szövettani eredmények mennyire megbízhatóan 100 százalékosak? Teljesen nyugodt lehetek, hogy másutt nem okoz morfológiai eltérést? Aggodalmam oka: honnan, s hogyan kaptam el a HPV-t, ugyanis 22 éve garantáltan a férjem a partnerem és teljes biztonsággal tudom, hogy ő sem volt mással. A kérdés felveti, visszakaphatom-e?

Egyetlen vizsgálatnak sem 100 százalékos a biztonságossága, de a szövettani értékelés (részletes anyagfeldolgozással, megfelelően képzett-tapasztalt patológus szakember értékelését feltételezve) egy olyan gyakran végzett beavatkozásnál, amelynél a szövettani feldolgozás szabályai jól kialakultak, közelít a 100 százalékhoz.

A HPV (humán papilloma vírus) fertőzés nagyon gyakori betegség, vannak olyan irodalmi adatok, hogy a népességnek egy jelentős része átesik rajta életében, akár fiatal korában, s akár többször is. A betegség általában önmagától meggyógyul, de kevés adatunk van arra vonatkozóan, hogy egy akár több évtizede elkapott HPV fertőzés kiújulhat-e. A HPV a férfiakat is megfertőzheti, ebből következően a visszafertőzés is előfordulhat.

Ez a fertőzés azért került az elmúlt évtizedben az érdeklődés középpontjába, mert kiderült, hogy a jelenleg ismert több mint 100 HPV törzs között van néhány olyan vírustörzs, ahol a fertőzés fennállása kis százalékban olyan méhszáj-elváltozáshoz vezethet, amelyből rosszindulatú daganat alakulhat ki – ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálat, amely időben felfedezhet egy esetlegesen gyanús elváltozást. A HPV fertőzésről bővebben kapcsolódó cikkeinkben olvashat.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top