HPV-tesztre várva (jelige: Henriett)

Rendszeresen járok a nőgyógyászomhoz. 2006-ban lett először nem túl jó kenet eredményem. Részletezve: enyhe fokú intraepithelialis laphám lesio. (LSIL) HPV. + Reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás + kóros vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható. Azóta (2006) még három ilyen vizsgálaton részt vettem és mindig ilyen eredmény született. Kivéve 6 hónapja, akkor volt egy NEGATÍV jelző is a kenet minősítésénél. Tehát közel 2 éve már, hogy ez az állapot tart. Egy hónap múlva kell mennem vissza az orvosomhoz egy HPV tesztet megejteni. Kíváncsi lennék az ön véleményére, hogy mik a kilátásaim.

Mi a véleménye? A HPV teszt kimutatja-e, hogy nem előrehaladott ez az állapot? Egyáltalán rák lehet-e ebből és ön mit tenne ez esetben? Nagyon megköszönném válaszát. Nem mintha nem bíznék az orvosomban, de kíváncsi lennék egy másik véleményre is. Aggaszt, hogy túl sok volt ez a két év, amíg nem történt csak várakozás, mert azt olvastam, hogy már 2 kóros eredmény után „lépni” kell.

Fontos lenne tudni, hogy P2 vagy ismételten P3 volt-e a citológiai eredménye, mivel kétszer egymás után észlelt P3 után kell „lépni”. A „lépés” ilyen esetben a konizáció, amikor egy kúp alakú szövetet kimetszenek a méhnyakból, s azt szövettanilag részletesen feldolgozzák, hogy kiderüljön, van-e benne rosszindulatú daganat. Amikor csak bizonytalan elváltozásokat látnak a kenetben, akkor a szoros kontroll, negyed- vagy félévenkénti citológiai- és kenetvizsgálat javasolható.

Kapcsolódó cikkek:
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HPV vírus, méhszájkimetszés
Méhszájseb és HPV
HPV, méhszájseb, nem múló folyás
Fájdalmas HPV vizsgálat
Melanoma és HPV
P3 és HPV 19 évesen
P2-es nőgyógyászati szűrés
P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Hogyan tovább?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Gyötrődő kismama

Top