HPV vírus, méhszájkimetszés

29 éves nő vagyok, HPV vírussal fertőzöttem meg. Genotipus 16, 31. Először p3, majd p4-es lett a citológiai eredményem. Méhszájmetszést csináltak, annak az eredménye ez lett: kicsiny corpus endometrium töredék található, glandularis hyperplassia jeleivel.

Kérdésem az lenne, mit jelent ez pontosan, s alakulhat-e ki belőle akár rák is? Mert egy kicsit félek tőle!

HPV vírus, méhszájkimetszés

21 éves lány vagyok, HPV vírussal fertőződtem meg. Gyógyszeres kezelések során nem tudtak ezen segíteni, jelentkeztek a szemölcsök, alhasi fájdalmak és a szexuális együttlét után sok mennyiségű váladék. Háromszori p3-as cytológiai eredmény után egy méhszájkimetszést végeztek, ezt követően a cytológiai eredményem most februárban p2-es lett.

A kérdésem az lenne, hogy milyen gyorsan alakulhat ki ebből a rák? Lehet-e ebből rák? Kezelhető-e, ha minden harmadik hónapban járok ellenőrzésre? Három hónap alatt nem fejlődhet-e ki annyira a rák, hogy az már ne legyen gyógyítható? Ha esetleg visszafertőződnék – ami ellen mindent megteszek – meg lehetne-e gyógyítani?

Nagyon félek ettől a betegségtől, de az orvosom nem mondja el ezekre a kérdésekre a választ. Ő még nem gondol a legrosszabra, azt mondja, hogy csak akkor gondolkozzunk ezeken ha esetleg odakerülünk!

A P2-es citológiai eredmény normális értéket jelent, de tekintettel a korábbi ismételt P3-as eredményekre, illetve a kimetszésre, továbbra is szükségesek a kontroll vizsgálatok. Elég, ha most, a kimetszés utáni időben háromhavonta jár kontroll vizsgálatokra és történik citológiai vizsgálat. Amennyiben ismételten P2 eredményeket fog adni a vizsgálat, nőgyógyásza a kontrollok ritkítását javasolhatja.

Valóban nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, de mindenképpen indokolt, hogy ne hanyagolja el az időszakos kontroll vizsgálatokat.

Kapcsolódó cikkek:
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhszájseb és HPV
HPV, méhszájseb, nem múló folyás
Fájdalmas HPV vizsgálat
Melanoma és HPV
P3 és HPV 19 évesen
P2-es nőgyógyászati szűrés
P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Hogyan tovább?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Gyötrődő kismama

Top