Húgyhólyagdaganat felismerése

Egy szűrővizsgálat alkalmával az UH-on a következőt vették észre: húgyhólyag kp. vonalától balra fali telődés kimaradás látszik. Ezt követően mentem az urológushoz egy negatív vizeletlelettel és egy PSA 0,7 értékkel. Ő megvizsgálta a prosztatámat. Normális nagyságú. Ez két napja volt. Azóta érzékeny a végbelem, no és a hímvesszőmet is mintha csípné a vizelet.

Sajnos a hólyagtükrözésre több hetet kell várni. Kérdésem a következő. Ez feltétlenül hólyagrákot jelent, vagy reménykedhetek addig még másban is? Esetleg mástól is lehet ugyanez a tünet, illetve ultrahangos eredmény?

Férfi létemre csak sírok, nem alszok. Teljesen kimerült vagyok.

Az ultrahang lelet azt jelenti, hogy a hólyag belső felszínéről valamilyen képlet „belóg” a hólyag üregébe. Ez lehet jóindulatú daganat vagy polip is, nemcsak rosszindulatú daganat. A hólyagtükrözés során ezt a képletet – méretétől függően – eltávolítják vagy mintát vesznek belőle. A szöveti anyag értékelése dönti el, hogy jó- vagy rosszindulatú folyamatról van-e szó.

A PSA a prosztata specifikus antigén a prosztata betegségeinél, gyulladásnál, illetve prosztataráknál emelkedhet meg, de az Ön által írt érték valószínűleg a normál tartományban van (ez függ attól, hogy a laborpapíron milyen értékként jelzik az adott laboratórium felső normál határértékét).

A végbél érzékenysége várhatóan pár napon belül elmúlik. Ha a vizeletpanaszai megmaradnának, urológusa vagy háziorvosa rendelhet indokolt esetben kontroll vizelet vizsgálatot. Háziorvosával azt is megbeszélheti, hogy szorongása miatt indokoltnak tartja-e átmenetileg valamilyen enyhe altató vagy nyugtató adását. A diagnózis bizonytalanságát, ezt a várakozási időszakot sokan nehezen élik meg, ha lehetősége van rá, érdemes erről is személyesen konzultálni.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Örökölhető a húgyhólyagrák? – 2
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Húgyhólyagrák kemoterápiája
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák gyanú?
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top