Húgyhólyagrák kemoterápiája (jelige: Gropius)

Édesapám 79 éves, 2006-ban rosszindulatú húgyhólyagrákot diagnosztizáltak. Kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvend. A tumor csak a hólyag falán volt, rendszeres kontroll mellett is 7 alkalommal esett át TURT műtéten. A legutolsó szövettani vizsgálat már a hólyagfal fele vastagságán is túlterjedően állapította meg a daganatot. Az onkológus kismedencei MRI vizsgálatot és kemotherápiás kezelést javasolt. Áttét nem jelent meg.

Őszinte választ várok:
– Van-e visszaút, milyen esélye van a gyógyulásnak, milyen esélye van a daganat végleges elpusztításának?
– A kezelés mennyire viseli meg a beteget?
– A műtétet egy nagy tapasztalatú, idős orvos végezte. Létezhet-e biztosabb kezű orvos ezen a területen, vagy a rákos sejtek kiújulása független tőle?

Amennyiben a húgyhólyagtól távoli szervekben vagy a hólyag körüli nyirokcsomókban áttét nem igazolódott, akkor a kemoterápiás kezelés célja az lehet, hogy gátolja/késleltesse az eddig sokszor kiújult daganat ismételt kiújulását. A kemoterápiás kezelésekre különböző módon reagálnak a betegek, ez részben függ az alkalmazott gyógyszerektől, részben a beteg egyéni reakció is számítanak. Pontos felvilágosítást a tervezett kezelésről, az alkalmazni tervezett gyógyszerek mellékhatásairól a kemoterápiát javasló orvostól kaphatnak.

A különféle daganatok biológiai viselkedését különféle kiújulási hajlam jellemzi. Ez az oka annak, hogy minden esetben igyekeznek optimális műtéti technikával eltávolítani a tumort, valamint azokban az esetekben, ahol a nagy esetszámú kutatások igazolták a hatékonyságot, műtét utáni kemoterápiás és/vagy sugárterápiás kezeléssel csökkenteni a helyi kiújulás kockázatát, a távoli áttétképződést, illetve elodázni ennek bekövetkezését. Ezekkel a kezelésekkel igyekeznek biztosítani a betegnek daganatmentes állapotban, s így jó életminőségben töltött életidőt.

A hólyagdaganatokra is jellemző az ismételt kiújulás, ezért történnek cisztoszkópos (hólyagtükrözéses) kontrollvizsgálatok még a több éve daganatmentes, hólyagtumor miatt operált betegeknél is. Természetesen azt a kérdés nem tudjuk megválaszolni, hogy az eddigi operációkat végző orvosnál van-e „biztosabb kezű” orvos.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Fájdalomcsillapítás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top