Hüvelyégés 7 évvel tumorműtét után (jelige: benkó)

7 és fél éve endometrioid adenocc miatt műtötték Édesanyámat, kétoldali petefészkek és nyirokcsomók eltávolításával együtt, Stadium: III/a volt. Egyik petefészekben volt áttét. Ezt követően sugárkezelést kapott a kismedencére és a hüvelyen át.

7 év után hüvely- és szeméremtest égése jelentkezett: antibiotikum, gombaölő szerek, lokalis oestrogen kezelések. A hol erősebb, hol gyengébb égési panasz nem szűnt meg. Folyás nincs. 7 és fél év után a hüvelybemenetben hátsó falon kb. 5-7 mm nagyságú, hüvelyfalból kiemelkedő képlet, mobilis és puha került észlelésre.

Az onkológus szerint jóindulatúnak látszik, 2 hónap múlva kontrollálja. Ezt megelőzően 2 hónappal készült kismedencei MR negatív volt. Szörnyű ez a várakozás! Labor, tumormarkerek vagy valami egyéb nem szükséges?Lehet ez áttét? Összefügghet az égéssel?

Egy ilyen helyi elváltozás esetén nagy valószínűséggel nem visznek előrébb a laborvizsgálatok. Tumormarkerre lehet vizsgálatot venni (Ca-125), de egy kicsiny hüvelyi elváltozásnál valószínűleg ez sem mutat majd emelkedetett értéket, és levenni is inkább csak akkor érdemes ebben az esetben, ha a 7 évvel ezelőtti kiterjedt betegségnél édesanyjánál észleltek emelkedett tumormarker értéket. 

A 2 hónap múlva esedékes kontroll idején elvégzett újabb képalkotó vizsgálatok több tájékoztatást nyújthatnak. Amennyiben kétségei nem hagyják nyugodni, kérhet a kontrollokat végző nőgyógyásztól hamarabb ismételt vizsgálatot vagy úgynevezett „másodvéleményt” egy másik, nőgyógyászati onkológiában jártas és tapasztalt nőgyógyásztól.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Méhtestrák
Nőket fenyegető rákok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nőgyógyászati kontrollok
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top