Hypodens képletek a máj mindkét részében

Tavaly 2-es típusú felszívódási zavart diagnosztizáltak.

A mai CT vizsgálat eredménye: a máj jelentősen nem nagyobb, lateralis cunturját a flexura hepatica bedomborítja. A bal lebenyben 13, 10,5 mm nagyságú, főleg a vénás fázisban ábrázolódó, jellegzetes halmozást nem mutató hypodens képletek láthatók. A jobb lebeny 7-es segmentumában kb. 15 mm nagyságú hasonló jellegű képlet figyelhető meg.

Az intra-és extrahepaticus epeutak nem tágabbak. Szabályos cholecysta, pancreas, lép, mellékvesék, vesék. A retroperitoneumban kóros nyirokcsomó nem ábrázolódik. A hólyag ép kontúrú. A colon még nem telődött fel teljesen orális kontrasztanyaggal, csak durva fali megvastagodás zárható ki. Hysterectomia utáni állapot. A cervixnek megfelelően 30×15 mm nagyságú cysticus terület detectalható.

A jobb ovariumban 15 mm nagyságú, sűrű tartalmú cysta észlelhető. A bal ovariumot eltávolították. Az ábrázolódó csontokban met.-re jellemző szerkezeti eltérés nem mutatható ki.

Vélemény: A vizsgálattal colon tu. nem bizonyítható, fennálló panaszok esetén colonoscopia elvégzése javasolt. A májban látott eltérések nem jellegzetesek, MR vizsgálat javasolt. Cysta ovarii l.d. Cysticus terület a cervixnek megfelelően.

Kérem segítsen, mit jelentenek ezek? Májrákom, májáttétem van? Gyógyítható?

Mivel jelenleg nem lehet biztosan megmondani, mi van a májában, arra a kérdésre biztos nem tudunk válaszolni, hogy gyógyítható-e. Általánosságban is az mondható, hogy leggyakrabban egyetlen lelet alapján nem állítható fel biztos diagnózis. A CT vizsgáló orvos azt írta le, hogy nem jellegzetesek a májelváltozások, s ezért egy másik típusú képalkotó vizsgálatot, MR-t (mágneses rezonancia) javasolt.

Leveléből nem derül ki, hogy Önnek milyen panaszai vannak, a lelet alapján az valószínűsíthető, hogy bélpanaszai, s ezért vetik fel vastagbéltükrözés (szakszóval kolonoszkópia) elvégzésének eshetőségét.

A felvételeken ezenkívül a jobb petefészekben cisztát (cysta ovarii l.d.) írnak le, valamint a méhnyaknak megfelelően is cisztás területet jelez a vizsgálat.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Májrák, májáttét
A májáttét tünetei
A májrák túl későn ad hírt magáról
Májáttét: sebészi, radiológiai, onkológiai kezelés
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
A vastagbéltükrözés megelőzheti a vastagbélrákot
Írja meg vastagbéltükrözése történetét!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májdaganat: FNH, de lehet rosszindulatú is?
Májdaganat: FNH vagy rosszindulatú?
FNH: hasznos-e májvédő szedése?
Elváltozás a májban
FNH: mik az esélyeim az elrákosodásra?
FNH góc a májban
FNH és epekő
Májdiagnózis
Teendők FNH esetén
Májvizsgálat eredménye
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
FNH

Top