Hypopharynx daganat IV stádium

Az édesapámnak (idén 52 éves) 1 éve IV stádiumú gégedaganatot diagnosztizáltak. Nem volt már műthető. 30 kemoterápiát, 33 sugárkezelést kapott, amitől sokat fogyott. Nyelési panaszai lettek, enni nem tudott, ezért tápszondát vezettek le orrban, s fulladása miatt gégemetszést hajtottak végre.

Az utolsó CT szerint a mellékvesén és tüdőkapun már áttét van. Újra javasoltak neki kemoterápiát, amit ő szívesen fogadott. Felmerült az orrszonda cseréje PEG szondára.

Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e még vállalkoznia a gyomorszonda betevésére, s hogy a palliatív kezelések hasznosak-e az ő esetében?

A gége magasságában nagyon közel futnak egymáshoz a légutak és a tápcsatorna, ezért okozhat a gége daganata nyelési problémát, s a légutak átjárhatatlansága miatt alakult ki a fulladás. Mindez a garat-gége környékén nagy, környezetére ráterjedő daganatra utal.

A most javasolt kemoterápia célja az, hogy gátolja vagy lassítsa a szervezetben több szervben meglévő daganatokban, illetve áttétekben lévő ráksejtek osztódását. Ilyen esetben (illetve korábban a sugárterápia és a kemoterápia idején) palliatív daganatgátló kezelésről beszélünk. Pallíatívnak nevezik a azokat a kezeléseket is, amelyek a táplálkozást, légzést, nyelést biztosítják (PEG, szonda, gégemetszés, stb.), s amelyek már nem céloznak gyógyulást, hanem a beteg érdekében azt segítik elő, hogy légvételét, táplálását biztosítsák, panaszait mérsékeljék.

Arra a kérdésre, hogy a gyomorszonda behelyezését miért javasolják most az orrszonda helyett, a beteget ismerő kezelőorvos válaszolhat, ezt vele célszerű megbeszélni.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Fájdalomcsillapítás
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Daganatok jellemzői, stádiumbesorolás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Stent és szonda, betegszállítás

Top