IBS vagy rák? (jelige: hadita)

Nagyon meg vagyok ijedve, ugyanis pár hónapja tapasztalom azokat a tüneteket magamon, amit az interneten a vastag vagy vékonybél daganatainak leírásánál olvastam. Elnézést, hogy hosszan írok most, de szeretnék mindent lejegyezni.

43 éves nő vagyok, nem iszom, nem dohányzom, igaz inkább ülőmunkát végzek, stresszelek és sajnos hipochonder vagyok kicsit. Azt megállapították, hogy rekeszsérvem és refluxom van (ezt egy hónapja állapították meg nyeléses tükrözéssel), valamint pajzsmirigy alul működésem. Illetve szerintem aranyerem is, mert erőlködés után néha kidagad ott, de mindig visszamegy. A tüneteim pedig, ami kb. három hónapja van: puffadás, hasfájás, néha csikarással járó vécézés.

Előfordul, hogy lágyabb a széklet, nagyon-nagyon ritkán hasmenésem van, de előfordul az is, hogy bár úgy érzem, el kellene mennem wc-re, de nem sikerül, még levegő sem jön ki. Persze erőlködéssel segíteni annyira nem is tudok a rekeszsérv miatt, viszont mégis úgy érzem, tele vagyok. Előfordul, hogy a bal oldalam fáj, ha megnyomom, érzem a beleknél, hogy a gázok mozognak. Néha, ha lágy a székletem, előfordul, hogy vékony.

És az is megesik, hogy elmegyek wc-re, sikerül, de úgy érzem, nem teljesen ürültem ki és utána elmegyek kicsit később, és megint tudok wc-zni. Két hete éjjel nagyon görcsöltem, szinte sírtam a fájdalomtól és csak kis idő múlva könnyebbültem meg a wc-n. Nemsokára megint mennem kellett, majd harmadszorra is, ekkor már hasmenéses, teljesen híg volt. Reggel megint éreztem, hogy menni kell, akkor viszont átlátszó, nyákos valami jött ki belőlem, amiben pici vért találtam. Ez még egyszer előfordult, azóta nem találtam vért semmiben. Két napja pedig – igaz, ideges voltam nagyon, mert orvoshoz mentem – szinte minden kijött belőlem. Először normális volt, utána lágy, majd a végén szinte úgy jött ki belőlem az előző délután megevett alma és banán, mintha nem is dolgoztam volna fel. Mindez egy ültömben, igaz, sokáig tartott.

Szóval kicsit rémült vagyok ezektől a tünetektől, nagyon félek, hogy ez valami komoly baj. Júliusban tudok csak menni gyomor UH-ra és a jövő héten megyek teljes labor vizsgálatra. Pár éve már hasonló panaszokkal voltam orvosnál, akkor a bélrendszer alsó kb. 30 cm-ét megnézték, csak aranyeret találtak, mást nem.

A gasztroenterológus viszont akkor nem vizsgált meg, azt mondta fiatal vagyok a komoly bajokhoz, ez valószínűleg IBS: egyek sok rostosat, mozogjak, ne stresszeljek. Akkor a tüneteim enyhültek is. Most visszajött. Van okom idegességre? A családban nem volt daganatos beteg. A nagyszülőkig legalábbis biztosan.

Csak a tünetei alapján nem lehet biztos diagnózist felállítani, így pl. a vastagbéldaganatot vagy más bélrendszeri daganatot sem lehet 100%-ban kizárni. Valóban igaz, hogy a béldaganatok többsége későbbi életkorban jelentkezik, mint az Ön jelenlegi életkora, de csak a kor sem zárja ki egy betegség megjelenését. A véres széklet mindenképpen kivizsgálást igényel, még akkor is, ha az esetek túlnyomó többségében csak aranyér van a háttérben.

Az, hogy nagyon hasonló tünetei voltak már több évvel ezelőtt is, csökkenti az esélyét annak, hogy egy frissen kialakuló daganatos betegségről lenne szó. Az, hogy a nagyszüleinek nem volt daganatos betegsége, sem kizáró ok arra, hogy az unokák között ne üsse fel a fejét ez a kór. Remélhetőleg az orvosi kivizsgálás megnyugtató eredményt ad majd az Ön számára.

Kapcsolódó cikkek:
A béltükrözés
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Több időt kellene a wc-n tölteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák prevenció
Vastagbélrák megelőzése teákkal
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top